понедељак, 19. новембар 2018.

Никодијевић: Београд регионални центар културе и забаве

Београд се сваки пут изнова спрема за прославу Нове године и изузетно смо поносни на чињеницу да се из године у годину повећава број туриста, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић гостујући у емисији „Добро јутро Србијо” на ТВ „Хепи”.

– Број туриста и ноћења у Београду се повећава за по 15 одсто, а само у септембру смо имали за 13 одсто више страних и око 14 одсто више домаћих туриста у односу на исти период прошле године. Београд је врло често у страним часописима означен као топ дестинација и људи који дођу у Београд су нам најбоља реклама. Ако желимо да будемо у врху туристичке понуде, онда морамо да имамо и одговарајуће садржаје и ми и ове године припремамо много изненађења када су у питању новогодишњи празници – рекао је Никодијевић.

Он је најавио да ће за петнаестак дана бити објављена имена извођача и указао да ће ове године новогодишња прослава бити још квалитетнија него протеклих година.

– Програм смо конципирали тако да 30. децембар буде дан за ди-џејеве, програм прилагођен младима, 31. децембра ту ће бити највеће звезде које ће и привући највише публике и 1. јануара ћемо имати концерт класичне музике. Свакако, од децембра почињу активности око прославе, биће концерата, дечјих представа, „Божићно сеоце” код Храма Светог Саве, на Тргу Николе Пашића ће бити клизалиште око читаве фонтане, гејминг зона и по први пут санкалиште са шест метара висине и два метра ширине. Првог јануара ће традиционално бити организована „Улица отвореног срца” у Светогорској и на још девет локација, и многе друге активности. Једноставно, ако желите да будете атрактивна туристичка дестинација, морате понудити и добре садржаје. У Београду има места за све, понуда је најбоља у региону, а безбедност је на врло високом нивоу, што све доприноси да туристичка посета и ове године буде изванредна – казао је Никола Никодијевић.

Говорећи о томе како је град реаговао на захлађење, Никодијевић је истакао да „Београд-пут” има велико искуство и да ни овог пута није било проблема у функционисању.

– Снег се није дуго задржао на коловозу, али су нас више плашиле ниске температуре и ветар који је дувао, а што је могло до доведу до стварања леда на коловозу и ледене кише. Зато смо синоћ имали велики број дежурних служби, улице првог и другог приоритета су посуте са 180 тона соли. Рано јутрос смо изашли на терен и уверили се да градски превоз добро и неометано функционише. Подсетићу да смо протеклих година извршили ремонт опреме „Београд-пута”, прошле године купљено је десет великих камиона, ове године смо набавили још толико, тако да тренутно имамо 124 возила спремнa за зимску сезону. Соли има довољно, калцијум-хлорида и ризле такође, тако да смо спремни за зиму – казао је Никодијевић.

Он је подсетио да је по снижавању температуре руководство града обишло и „Београдске електране” и уверило се да грејање функционише веома добро.

– Подсетићу да ефикасност грејања зависи од тога како је припремљена грејна сезона током летњег периода када се ради ремонт опреме и набавка енергената. Уложили смо више од две милијарде у мрежу и њену санацију, дугови града према „Електранама” не постоје, као ни дуг „Електрана” према „Србијагасу”. Енергената има довољно, како гаса тако и угља и мазута, јер су београдске електране једне од ретких у Србији које могу да греју на сва три енергента. Као илустрација може да послужи и податак да грејемо 310.000 домаћинстава и да смо од почетка сезоне имали свега 310 жалби. Наравно, хаварије су увек могуће због великих осцилација у температури, али дежурне службе су оспособљене и спремне да реагују у кратком року – истакао је Никола Никодијевић.