уторак, 20. новембар 2018.

Београдски вртићи неће штрајковати

Запослени у београдским предшколским установама неће штрајковати, што значи да ће сви вртићи нормално радити, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Не очекујем да запослени у вртићима у Београду буду део најављеног могућег штрајка на републичком нивоу. Синдикат запослених у предшколском образовању у нама има конструктивног партнера и заједно радимо на побољшању услова за рад – рекао је Гак гостујући на ТВ „Пинк”.

Он је рекао да су у јануару запослени у вртићима у Београду добили повећање плате од око 11 одсто, те да се интензивно ради на даљем повећању стандарда, тако да запослени могу очекивати даљи раст плата.

– Сада преговарамо и о новом колективном уговору, који ће донети нове предности запосленима који се баве једним од најодговорнијих и најтежих послова и заслужују боље услове – најавио је Гак.

Он је истакао да је одлуком из 2014. године прецизирано да запослени у овом сектору своје право на штрајк могу да остваре уз обавезан минимум процеса рада што, како је рекао, подразумева пријем и боравак деце, исхрану, негу, здравствену заштиту, те безбедност деце, запослених и објеката. 

– Ово су законске обавезе у случају штрајка, али родитељи у Београду не треба да брину јер до њега неће доћи – закључио је Гак.