уторак, 20. новембар 2018.

Обележен Светски дан детета

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак присуствовали су данас представи у Центру за културу „Владе Дивљан” поводом Светског дана детета. Програму су присуствовали и представници Oпштине Палилула. 

Наташа Станисављевић честитала је деци њихов дан и поручила им да је једна од највећих обавеза да Београд учине најбољим местом за одрастање деце. 

– Светски дан права деце обележавамо како би се скренула пажња јавности на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме са којима се деца суочавају – рекла је она и додала да је циљ да свако дете, без обзира на различитости, испуни своје потенцијале вођене принципом равноправности и недискриминације.

Она је нагласила да према проценама Секретаријата за управу за 2017. годину, у Београду живи 311.146 деце, односно да удео деце у укупној популацији у Београду износи 18,44%.

– Брига о деци, о њиховим правима и потребама и даље ће бити један од приоритета Града Београда – истакла је Станисављевићева и прецизирала да ће Секретаријат за социјалну заштиту настојати да на најадекватнији начин одговори на потребе деце и младих из осетљивих категорија.

Секретарка за социјалну заштиту посебно се захвалила компанијама „Бамби” и „Књаз Милош” које су данас донирале своје производе деци која су учествовала у приредби и деци која су била у публици.

Славко Гак је нагласио да Секретаријат за образовање и дечју заштиту брине о више од 260.000 деце која су у систему предшколског, основног и средњег образовања. 

– Дан детета нас подсећа на најважније задатке сваког друштва, а то је брига да деца могу остварити своја права и да нису дискриминисана – рекао је Гак.

Гак је подсетио да је у протекле две непуне године листа чекања за вртиће четири пута мања, а да се тренутно ради на њеном укидању. Поред тога, покренут је велики инвестициони талас у школама, као што су обнова, реконструкција и изградња. 

– Чека нас отварање вртића у Алтини, почетак градње школе у Лештанима, а у току су и радови на обнови фасада пет школа. Почиње реконстуркција ОШ „Цана Марјановић” у Сопоту, ОШ „Краљ Петар Други Карађорђевић” на Врачару, као и школе „14. октобар Гoчка” – истакао је Гак. 

Представи су присуствовала деца из Прихватилишта за децу и основних школа са територије града Београда, а свечани програм отворила је Весна Ристић, председница Извршног одбора Пријатеља деце Београда.