четвртак, 20. децембар 2018.

Реномирани светски сајт хвали архитектонско решење новог платоа на Славији

Најпосећенији светски сајт специјализован за архитектуру „ArchDaily” направио је репортажу о архитектонском решењу новог платоа на Тргу Славија, изјавио је главни градски урбаниста Милутин Фолић. 

Како је Фолић навео, у тексту се афирмативно говори о архитектонском решењу овог платоа који се налази у централној градској зони.

У тексту се наводи да се на платоу налази споменик Димитрију Туцовићу, важној личности српског социјалистичког покрета с почетка 20. века. Такође, плато представља проширење пешачке зоне и нови јавни простор у Београду на којем ће моћи да се одржавају догађаји попут продајних изложби цвећа, продаје половних књига, али ће бити могуће и постављање штандова за брзу храну.

Специјализовани портал преноси да је плато лоциран на простору између зграде Народне банке Србије и кружног тока на Тргу Славија. У складу са имплементацијом новог саобраћајног плана који је подразумевао померање пешачких прелаза даље од кружног тока, пешачки саобраћај остаје минимално повезан са кружним током. Уколико се у обзир узму систем изградње и саобраћајни режим, резултат је изоловано „острво” које се налази у непосредној близини једног од најоптерећенијег саобраћајног чвора у урбаном делу града. 

„ArchDaily” подсећа да се пре реализације овог плана на локацији налазио импровизовани паркинг, док су остатак простра заузимали углавном празни продајни штандови. Простор је годинама био ограђен и једино су импровизовани штандови са брзом храном успевали да опстану. Архитектонско решење је било фокусирано на стварање простора који је приступачнији и отворенији. Намера је била да се пронађе просторно решење за неодређене садржаје, уз претпоставку да би овај простор могао да преузме догађаје са јавних простора који се налазе у близини. 

Аутор текста истиче да је дизајном покушано да се створи нова топографија и отворени простор унутрашње оријентације. У поставци налик амфитеатру, споменик је позициониран у централном доњем делу платоа. Нова топографија се састоји од низа платформи са различитим нагибом у односу на подлогу. Зоне са нагибом су распона од два до осам одсто, док се равни делови налазе непосредно уз места за седење. Завршни слој урађен је од полимерног бетона, пре свега због дугог века трајања с обзиром на циклусе смрзавања и одмрзавања, док су места за седење од дрвета. Дизајн је предвидео садњу 30 стабала и постављање 20 уличних лампи, наводи се у тексту најпосећенијег светског сајта специјализованог за архитектуру.