четвртак, 27. децембар 2018.

Радно време занатских, трговинских и угоститељских објеката на територији Београда за време новогодишњих и божићних празника

Према одредбама Одлуке о радном времену занатства и трговине на територији града Београда, којом се уређује радно време трговинских формата и занатских објеката, и Одлуке о радном времену угоститељских објеката на територији града Београда, којом се уређује радно време угоститељских објеката, у време Новогодишњих  и Божићних празника 2018/2019. године, привредни субјекти који обављају занатску, трговинску и угоститељску делатност на територији града Београда имаће посебан распоред рада. Како је саопштио Секретаријат за привреду, 31. децембра (уочи Нове године, понедељак) дежурни продајни објекти неспецијализованих трговинских формата, претежно прехрамбеног асортимана (хипермаркети, супермаркети, суперете, мини маркети и др.) морају да раде најмање од 9 до 18 сати, док за 1. јануар (Нова година, уторак), дежурни продајни објекти могу бити затворени. 

На дан 2. јануара (други дан празника, среда) дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 сати. На Бадњи дан, недеља, 6. јануара, дежурни продајни објекти неспецијализованих трговинских формата, претежно прехрамбеног асортимана (хипермаркети, супермаркети, суперете, мини маркети и др.) морају да раде најмање од 9 до 18 сати, а на Божић, понедељак, 7. јануара, дежурни продајни објекти могу бити затворени. 
На дан државног и другог празника (1, 2. и 7. јануар) неспецијализовани трговински формати у којима се обавља трговина на мало претежно непрехрамбеног асортимана и посебни трговински формати могу бити затворени. Бензинске станице на државним путевима I и II реда и општинским путевима на територији града Београда раде од 00 до 24 сата, а остале бензинске станице у граду најмање од 6 до 20 сати.

Дежурни продајни објекти који у време државних и других празника обављају делатност, дужни су да распоред, почетак и завршетак радног времена истакну на видном месту објекта, најмање три дана пре дана државног и другог празника. Сви трговински и занатски објекти у дане новогодишњих и божићних празника могу бити отворени и могу радити дуже од радног времена наведеног у овом саопштењу. 

У дане када се празнује државни  празник  Нова година  (31. децембар, 1. и 2  јануар), као и 13. и 14. јануара, угоститељски  објекти за пружање услуга исхране и пића, који се налазе у стамбеним зградама, могу радити, емитовати музику или приређивати музички програм од 00 до 24 сата. Угоститељски објекти за пружање услуге исхране и пића који се налазе у Скадарској улици  или који имају улаз из Скадарске улице и којима је регистровано седиште, односно огранак у Скадарској улици утврђује се максимално радно време и то тако што могу радити сваког дана (као и у време ових празника) од 00 до 24 сата и могу емитовати само акустичну музику. Остали угоститељски објекти за пружање услуга исхране и пића који се не налазе у стамбеним зградама, могу радити у оквиру максимално утврђеног радног времена – од 00 до 24 сата, наводи се у саопштењу.