понедељак, 14. јануар 2019.

Три месеца до 32. Београдског маратона

Припреме за 32. Београдски маратон одвијају се по плану и ушле су у завршну фазу – последњих 90 дана до одржавања овог догађаја од посебног значаја за Град Београд. Овогодишњи маратон биће одржан 14. априла под слоганом „Трчи, уживај, помози некоме”.

Град Београд ће учешћем својих секретаријата, предузећа и служби подржати један од најзначајнијих и највећих спортских догађаја у нашем граду како би организација трке била беспрекорна и маратон остварио зацртане циљеве. Београдски маратон је себи поставио задатке по питању масовности у свим тркама, спровођења хуманитарних кампања, промоције Београда и Србије, приступачности догађаја што већем броју наших грађана – укључујући осетљиве категорије становништва, реализацију циљева из области заштите животне средине.

Посебну димензију овогодишњем Београдском маратону даће пројекат „Један појас, један пут” (One belt one road marathon series) као први овакав догађај у свету ван територије Kине. Овај пројекат подразумева широке облике сарадње са Kином у областима промоције Београда и Србије у Kини, као и Kине у Србији, довођења већег броја учесника и гостију из Kине на Београдски маратон, као и међусобне размене знања и искустава. 

Жеља и мисија Београдског маратона је да трчање као покрет здравља постане свакодневни вид рекреативне активности у што ширим категоријама становништва. Такав дугогодишњи тренд одговорног односа према појединцу и друштву у целини био је пресудан да Београдски маратон добије најзначајнију светску награду „AIMS Social award 2018” (Маратонски оскар) од Светског удружења маратона и уличних трка као признање за изузетно квалитетну организацију догађаја и спровођење циљева који су допринели развоју тркачког покрета у свету.