понедељак, 21. јануар 2019.

Београдски маратон од 2020. године део „Светске маратонске серије”

Представници Београдског маратона и серије трка „World marathon majors”, у којој се налазе маратони у Њујорку, Бостону, Чикагу, Лондону, Берлину и Токију, потписали су уговор о сарадњи.

Потписивањем овог уговора, Београдски маратон ће 2020. године постати део чувене серије као једини такав догађај у региону. Ради се о новоустановљеном систему рангирања учесника у категоријама изнад 40 година који, у односу на своје остварене резултате на одређеном броју изабраних маратона у свету, стичу право да учествују на Светском првенству за ветеране 2021. године на неком од маратона из серије „World marathon majors”. Име маратона у оквиру којег ће бити одржано Светско првенство 2021. године биће ускоро објављено. 

Директор Београдског маратона Дејан Николић наводи да је после Светског маратонског оскара (AIMS Social award), добијеног прошле године у Атини, ово друго велико светско признање које је Београдски маратон добио за само два месеца, што је још један показатељ да је глобално препознат и цењен у светском маратонском покрету, који деценијама бележи стални раст по броју учесника и популарности. 

– Наравно, ово признање је додатни подстрек за даљи плански развој Београдског маратона, што подразумева поштовање најстрожих техничких, безбедносних и здравствених стандарда, знања и искуства и сталну сарадњу и размену искустава са другим највећим и најзначајнијим организаторима оваквих догађаја у свету – рекао је Николић. 

Он је истакао да није лако одржати корак у утакмици где је конкуренција изузетно јака, са хиљадама сличних догађаја који имају системску и дугорочну подршку градова и средина у којима се одржавају. 

– Верујемо да ћемо, уз одговарајућу подршку Града Београда и Републике Србије, наставити путем успеха и развоја, да ћемо и даље промовисати Београд и Србију у свету, како бисмо у наредним годинама постали и најбољи маратон у ширем региону. Ово признање је један од разлога зашто већ 32. Београдски маратон 2019. године мора бити подигнут на још виши технички, програмски и медијски ниво, што ће послужити за још бољу промоцију догађаја и анимирање тркача да дођу на 33. Београдски маратон 2020. године  – закључио је Николић.

Извршни директор „Abot World marathon majors” Тим Хаџима рекао је да постоји жеља да се помогне тркачима да постану део светске глобалне маратонске сцене. 

– Поносни смо да радимо и сарађујемо са нашим партнерским маратонима, а од сада је и Београдски маратон један од њих – рекао је Хаџима.