среда, 23. јануар 2019.

Брза реакција Центра за социјални рад по добијању пријаве о незбринутом лицу на улици

Установе социјалне заштите у Београду могу да збрину сва угрожена лица која су из различитих разлога завршила на улици, а свако ко примети такво лице треба да контактира Центар за социјални рад, рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић за ТВ „Прва”.

– Свако од нас када примети особу којој је потребна помоћ и која је без крова над главом треба да позове Центар за социјални рад, који ће реговати одмах по добијању пријаве. У Београду постоји 17 оваквих центара који сарађују са Хитном помоћи и полицијом. Смештај се организује у Прихватилишту за одрасла и стара лица и Прихватилишту за децу – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је истакла да је солидарност једна од кључних особина Београђана, али да је битно да се системски ради на томе да ниједна угрожена особа не буде остављена на улици, већ збринута у једној од установа социјалне заштите.

– Тренутно, на смештају нам је 161 лице, од чега је 137 у Прихватилишту за одрасла и стара лица и 24 у Прихватилишту за децу. Од почетка хладног таласа имали смо 115 интервенција, социјални радници су свакодневно на терену и регаују на сваку пријаву. Зато нам је важно да грађани пријаве сваку такву ситуацију – рекла је Станисављевићева.

Она је нагласила да Град Београд ради увелико на проширењу капацитета Прихватилишта за децу и да ће оно бити троструко веће од досадашњег. 

– Ове године почећемо и са припремама за проширење капацитета Прихватилишта за одрасла и стара лица. Тиме показујемо да Београд има места за све угрожене и да улажемо у развој установа социјалне заштите – истакла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Она је подсетила да су корисници Прихватилишта за одрасла и стара лица најчешће чланови старачких и самачких домаћинстава који су се из различитих разлога нашли на улици, без примања и докумената.

– Они у Прихватилишту добијају смештај, потребну исхрану, гардеробу и лекарску помоћ. Центар за социјални рад даље ради са њима, сарађује са Националном службом за запошљавање уколико су радно способни, а ако не, онда се сарађује са геронтолошким домовима како би се трајно збринули. Наша је дужност да помогнемо свакоме ко је у стању социјалне потребе и то ћемо наставити да чинимо и убудуће – казала је Наташа Станисављевић.