sreda, 23. januar 2019.

Brza reakcija Centra za socijalni rad po dobijanju prijave o nezbrinutom licu na ulici

Ustanove socijalne zaštite u Beogradu mogu da zbrinu sva ugrožena lica koja su iz različitih razloga završila na ulici, a svako ko primeti takvo lice treba da kontaktira Centar za socijalni rad, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević za TV „Prva”.

– Svako od nas kada primeti osobu kojoj je potrebna pomoć i koja je bez krova nad glavom treba da pozove Centar za socijalni rad, koji će regovati odmah po dobijanju prijave. U Beogradu postoji 17 ovakvih centara koji sarađuju sa Hitnom pomoći i policijom. Smeštaj se organizuje u Prihvatilištu za odrasla i stara lica i Prihvatilištu za decu – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je istakla da je solidarnost jedna od ključnih osobina Beograđana, ali da je bitno da se sistemski radi na tome da nijedna ugrožena osoba ne bude ostavljena na ulici, već zbrinuta u jednoj od ustanova socijalne zaštite.

– Trenutno, na smeštaju nam je 161 lice, od čega je 137 u Prihvatilištu za odrasla i stara lica i 24 u Prihvatilištu za decu. Od početka hladnog talasa imali smo 115 intervencija, socijalni radnici su svakodnevno na terenu i regauju na svaku prijavu. Zato nam je važno da građani prijave svaku takvu situaciju – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da Grad Beograd radi uveliko na proširenju kapaciteta Prihvatilišta za decu i da će ono biti trostruko veće od dosadašnjeg. 

– Ove godine počećemo i sa pripremama za proširenje kapaciteta Prihvatilišta za odrasla i stara lica. Time pokazujemo da Beograd ima mesta za sve ugrožene i da ulažemo u razvoj ustanova socijalne zaštite – istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je podsetila da su korisnici Prihvatilišta za odrasla i stara lica najčešće članovi staračkih i samačkih domaćinstava koji su se iz različitih razloga našli na ulici, bez primanja i dokumenata.

– Oni u Prihvatilištu dobijaju smeštaj, potrebnu ishranu, garderobu i lekarsku pomoć. Centar za socijalni rad dalje radi sa njima, sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje ukoliko su radno sposobni, a ako ne, onda se sarađuje sa gerontološkim domovima kako bi se trajno zbrinuli. Naša je dužnost da pomognemo svakome ko je u stanju socijalne potrebe i to ćemo nastaviti da činimo i ubuduće – kazala je Nataša Stanisavljević.