петак, 22. фебруар 2019.

Програм бесплатног разгледања града у недељу

Поводом 41. Међународног сајма туризма и обележавања Међународног дана туристичких водича, Секретаријат за привреду организује програм бесплатних разгледања Београда. У најави нове туристичке сезоне, Удружење туристичких водича Србије у сарадњи са Секретаријатом за привреду, као и претходних година, поклања бесплатна разгледања града грађанству и посетиоцима главног града, као и учесницима Сајма туризма.

Туре су организоване у недељу. У 11 часова предвиђено је разгледање Кнез Михаилове улице (полазак испред Палате „Албанија”), уз стручно вођење водича Зорана Илића, члана УТВС, затим разгледање Врачарског платоа (полазак испред Споменика Карађорђу) уз водича Јасмину Ћирић, а у исто време омогућено је и разгледање Старог Земуна (полазак код статуе „Икар”, Дом ваздухопловства Земун), уз стручно вођење Снежане Лукић, такође члана УТВС.

Обилазак Новог гробља – музеја на отвореном, на тему „Портрети српских дипломата и државника”, води историчар уметности др Виолета Обреновић. Окупљање је на платоу испред улаза у Ново гробље у 11 часова. 

У подне је омогућено разгледање Ташмајдана (полазак испред Цркве Светог Марка), уз водича Александру Марковић. Тура „Трагом античког Београда” почиње у 13 часова (полазак са Платоа испред Филозофског факултета), а водич је Јелена Пауљев. 

Последња два обиласка почињу у 14 часова. „Скривене лепоте Београдске тврђаве” открива водич Предраг Грозданић, а полазак је испред Библиотеке града Београда у Кнез Михаиловој улици. За разгледање амбијенталне целине Савамала полазак је из Улице Гаврила Принципа код Економског факултета, а водич је Бранислав Поповић, који је, као и сви остали водичи, члан Удружења туристичких водича Србије.