petak, 22. februar 2019.

Program besplatnog razgledanja grada u nedelju

Povodom 41. Međunarodnog sajma turizma i obeležavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča, Sekretarijat za privredu organizuje program besplatnih razgledanja Beograda. U najavi nove turističke sezone, Udruženje turističkih vodiča Srbije u saradnji sa Sekretarijatom za privredu, kao i prethodnih godina, poklanja besplatna razgledanja grada građanstvu i posetiocima glavnog grada, kao i učesnicima Sajma turizma.

Ture su organizovane u nedelju. U 11 časova predviđeno je razgledanje Knez Mihailove ulice (polazak ispred Palate „Albanija”), uz stručno vođenje vodiča Zorana Ilića, člana UTVS, zatim razgledanje Vračarskog platoa (polazak ispred Spomenika Karađorđu) uz vodiča Jasminu Ćirić, a u isto vreme omogućeno je i razgledanje Starog Zemuna (polazak kod statue „Ikar”, Dom vazduhoplovstva Zemun), uz stručno vođenje Snežane Lukić, takođe člana UTVS.

Obilazak Novog groblja – muzeja na otvorenom, na temu „Portreti srpskih diplomata i državnika”, vodi istoričar umetnosti dr Violeta Obrenović. Okupljanje je na platou ispred ulaza u Novo groblje u 11 časova. 

U podne je omogućeno razgledanje Tašmajdana (polazak ispred Crkve Svetog Marka), uz vodiča Aleksandru Marković. Tura „Tragom antičkog Beograda” počinje u 13 časova (polazak sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta), a vodič je Jelena Pauljev. 

Poslednja dva obilaska počinju u 14 časova. „Skrivene lepote Beogradske tvrđave” otkriva vodič Predrag Grozdanić, a polazak je ispred Biblioteke grada Beograda u Knez Mihailovoj ulici. Za razgledanje ambijentalne celine Savamala polazak je iz Ulice Gavrila Principa kod Ekonomskog fakulteta, a vodič je Branislav Popović, koji je, kao i svi ostali vodiči, član Udruženja turističkih vodiča Srbije.