четвртак, 14. март 2019.

Ове године за подстицај пољопривредницима 200 милиона динара

Подстицаји које Секретаријат за привреду и Министарство пољопривреде, шумарства и водопровреде дају пољопривредним предузетницима представљени су синоћ у Раковици. О државним подстицајима говорио је помоћник министра Александар Богићевић, а из Секретаријата за привреду Драгана Степановић и Биљана Шука.

Имајући на уму значај и утицај који подстицајна средства у области пољопривреде имају за регистроване пољопривредне произвођаче са територије Београда, Секретаријат за привреду је у 2019. години буџетом Града Београда обезбедио 200 милиона динара за те намене. У односу на период од 2013. године, буџет за бесповратна подстицајна средства у области пољопривреде увећан је десет пута. 

Подстицајна средства планирана су за области воћарства и повртарства, као и за сточарство. Планирана су и средства за набавку нових пољопривредних прикључних машина јер застарела механизација представља ограничавајући фактор развоја пољопривреде. Такође, у циљу измене структуре исхране становништва града Београда у корист здраве хране, посебно код млађих категорија становништва, реконвалесцената и старијих суграђана, предвиђена су и издвајања за подстицај пчеларству. Секретаријат за привреду ће ове године спровести и обуке из наведених области.

Планирано је и учешће на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду и Сајму етно-хране и пића у Београду. На овим сајмовима ће пољопривредни произвођачи и општине са територије града Београда потпуно бесплатно користити изложбене просторе сајмова на којима могу промовисати, излагати и продавати своје производе.

Учеснике је на скупу поздравио и председник општине Владан Коцић, који је позвао пољопривредне произвођаче да аплицирају за државне подстицаје. Коцић је, између осталог, рекао да су врата општине увек отворена за све којима је потребна помоћ при аплицирању за субвенције, као и за помоћ при регистрацији пољопривредних газдинстава. 

На скупу је говорила и Милица Јенковић, директорка Пољопривредне саветодавне и стручне службе Младеновац, као и Владимир Јовановић, који је у Општини Раковица задужен за пољопривреду. Гости су били пољопривредни произвођачи из Раковице и Београда, као и они који планирају да се баве пољопривредном производњом. 

Сви посетиоци добили су флајер на којем су представљени државни подстицаји Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и подстицаји преко ИПАРД програма за 2019. годину.