недеља, 14. април 2019.

Градоначелник Београда отворио Самит интервентне кардиологије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас 13. Београдски самит интервентне кардиологије на коме ће наредна три дана учествовати више од 350 интервентних кардиолога.

Градоначелник је нагласио да је интервентна кардиологија веома просперитетна, као и да ће се савремена медицина у будућности развијати у правцу ове области уз помоћ које пацијенти не морају бити подвргнути операцији.

– У Србији имамо 18 центара у којима се ради инервентна кардиологија, док је у Београду седам центара који раде велики број ових процедура. У овој области су најбољи лекари и веома је важно што имамо много стручњака који су у истом рангу у односу на светске стручњаке – рекао је градоначелник.

Радојичић је истакао да ова минимално инвазивна процедура доноси значајна решења у области кардиологије и да београдска мрежа за акутни инфаркт миокарда решава проблеме Београда, Србије и широм региона.

– Наша кардиологија је веома цењена у иностранству, а овакви конгреси додатно поспешује рад наших стручњака. Драго ми је што ће наши лекари у наредна три дана добити нова сазнања од пет гостујућих оператера, девет страних предавача, као и 20 предавача из Србије – рекао је он.

Градоначелник је учесницима из Јапана, Русије, Швајцарске, Немачке, Јерменије, Бугарске и Републике Српске пожелео пријатан боравак у Београду и позвао их да боље упознају нашу престоницу током тродневног самита.

Председник општине Врачар проф. др Милан Недељковић рекао је да ће на овом скупу кардиолози из наше државе заједно са гостима из иностранства решавати најтеже проблеме у интервентној кардиологији.

– Биће излагане најважније теме, пројекти и студије који су изнети пре месец дана на највећем конгресу америчких кардиолога у Њу Орлеансу. Такође, оно што је веома важно је да ће у наредна три дана највећа свестки позната имена из ове области демонстрирати свој рад који ће бити директно преношен из сала клиничких центара у Нишу, са Бежанијске косе и Звездаре, а затим и коментарисан од оператора, али и стручњака на самиту – истакао је Недељковић.