nedelja, 14. april 2019.

Gradonačelnik Beograda otvorio Samit interventne kardiologije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas 13. Beogradski samit interventne kardiologije na kome će naredna tri dana učestvovati više od 350 interventnih kardiologa.

Gradonačelnik je naglasio da je interventna kardiologija veoma prosperitetna, kao i da će se savremena medicina u budućnosti razvijati u pravcu ove oblasti uz pomoć koje pacijenti ne moraju biti podvrgnuti operaciji.

– U Srbiji imamo 18 centara u kojima se radi inerventna kardiologija, dok je u Beogradu sedam centara koji rade veliki broj ovih procedura. U ovoj oblasti su najbolji lekari i veoma je važno što imamo mnogo stručnjaka koji su u istom rangu u odnosu na svetske stručnjake – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao da ova minimalno invazivna procedura donosi značajna rešenja u oblasti kardiologije i da beogradska mreža za akutni infarkt miokarda rešava probleme Beograda, Srbije i širom regiona.

– Naša kardiologija je veoma cenjena u inostranstvu, a ovakvi kongresi dodatno pospešuje rad naših stručnjaka. Drago mi je što će naši lekari u naredna tri dana dobiti nova saznanja od pet gostujućih operatera, devet stranih predavača, kao i 20 predavača iz Srbije – rekao je on.

Gradonačelnik je učesnicima iz Japana, Rusije, Švajcarske, Nemačke, Jermenije, Bugarske i Republike Srpske poželeo prijatan boravak u Beogradu i pozvao ih da bolje upoznaju našu prestonicu tokom trodnevnog samita.

Predsednik opštine Vračar prof. dr Milan Nedeljković rekao je da će na ovom skupu kardiolozi iz naše države zajedno sa gostima iz inostranstva rešavati najteže probleme u interventnoj kardiologiji.

– Biće izlagane najvažnije teme, projekti i studije koji su izneti pre mesec dana na najvećem kongresu američkih kardiologa u Nju Orleansu. Takođe, ono što je veoma važno je da će u naredna tri dana najveća svestki poznata imena iz ove oblasti demonstrirati svoj rad koji će biti direktno prenošen iz sala kliničkih centara u Nišu, sa Bežanijske kose i Zvezdare, a zatim i komentarisan od operatora, ali i stručnjaka na samitu – istakao je Nedeljković.