среда, 24. април 2019.

Градоначелник отворио манифестацију „Дечје васкршње чаролије”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас манифестацију „Дечје васкршње чаролије” испред Конака кнегиње Љубице која се одржава од 1999. године. И овај пут окупио се велики број деце из Бањалуке, са Косова и Метохије, из Скопља, Јагодине и Ниша, која су осликавала ускршња јаја.

Градоначелник је рекао да је његова посета и отварање манифестације подршка дечјем таленту и креативном надахнућу.

– Васкрс је диван празник коме идемо у сусрет и за који се данас овим окупљањем припремамо. Васкрс нас подсећа колико су љубав, вера и нада неопходни у нашим животима. Ови празници нам такође пружају веру да ће све поново васкрснути и бити лепше – рекао је градоначелник, додајући да је то најлепша порука ове манифестације која се одржава две деценије у Београду.

Радојичић је деци и свима присутнима пожелео срећне празнике и нагласио да је важно да чувамо своју традицију на једном од најлепших места у Београду. Он је деци пожелео да се добро одморе и радују Васкрсу.

Бранислав Јовић, председник организације „Деца Палилуле”, захвалио је градоначелнику на посети и истакао да су деца најважније што Србија има.

– Деца су најневинија и најталентованија, и као таква су будућност Србије. Годинама моје колеге и ја имамо дужност и привилегију да организујемо овако лепу манифестацију – рекао је Јовић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић рекла је да се испред најлепшег здања на диван начин, уз присуство великог броја деце, обележава највећи празник. 

– Музеј града Београда увек је отворен и увек ће подржавати овакве и сличне догађаје који у свет уметности укључују децу – рекла је Медаковићева. 
Комисија ће данашње ликовне радове и ускршња јаја оценити, а најлепши радови ће бити изложени сутра у 18 сати у просторијама РТС-а, где ће бити проглашено 20 награђених радова.

Прва манифестација „Дечје васкршње чаролије” одржана је 9. априла 1999. године у Ташмајданском парку, где се окупило више од 500 деце. Те године Васкрс није могао да се прослави у школама, па је на инцијативу организације „Деца Палилуле” прослављен у Ташмајданском парку. Овај догађај настао је спонтано у данима страдања током бомбародавања наше земље, а наставља се и данас.