sreda, 24. april 2019.

Gradonačelnik otvorio manifestaciju „Dečje vaskršnje čarolije”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas manifestaciju „Dečje vaskršnje čarolije” ispred Konaka kneginje Ljubice koja se održava od 1999. godine. I ovaj put okupio se veliki broj dece iz Banjaluke, sa Kosova i Metohije, iz Skoplja, Jagodine i Niša, koja su oslikavala uskršnja jaja.

Gradonačelnik je rekao da je njegova poseta i otvaranje manifestacije podrška dečjem talentu i kreativnom nadahnuću.

– Vaskrs je divan praznik kome idemo u susret i za koji se danas ovim okupljanjem pripremamo. Vaskrs nas podseća koliko su ljubav, vera i nada neophodni u našim životima. Ovi praznici nam takođe pružaju veru da će sve ponovo vaskrsnuti i biti lepše – rekao je gradonačelnik, dodajući da je to najlepša poruka ove manifestacije koja se održava dve decenije u Beogradu.

Radojičić je deci i svima prisutnima poželeo srećne praznike i naglasio da je važno da čuvamo svoju tradiciju na jednom od najlepših mesta u Beogradu. On je deci poželeo da se dobro odmore i raduju Vaskrsu.

Branislav Jović, predsednik organizacije „Deca Palilule”, zahvalio je gradonačelniku na poseti i istakao da su deca najvažnije što Srbija ima.

– Deca su najnevinija i najtalentovanija, i kao takva su budućnost Srbije. Godinama moje kolege i ja imamo dužnost i privilegiju da organizujemo ovako lepu manifestaciju – rekao je Jović.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je da se ispred najlepšeg zdanja na divan način, uz prisustvo velikog broja dece, obeležava najveći praznik. 

– Muzej grada Beograda uvek je otvoren i uvek će podržavati ovakve i slične događaje koji u svet umetnosti uključuju decu – rekla je Medakovićeva. 
Komisija će današnje likovne radove i uskršnja jaja oceniti, a najlepši radovi će biti izloženi sutra u 18 sati u prostorijama RTS-a, gde će biti proglašeno 20 nagrađenih radova.

Prva manifestacija „Dečje vaskršnje čarolije” održana je 9. aprila 1999. godine u Tašmajdanskom parku, gde se okupilo više od 500 dece. Te godine Vaskrs nije mogao da se proslavi u školama, pa je na incijativu organizacije „Deca Palilule” proslavljen u Tašmajdanskom parku. Ovaj događaj nastao je spontano u danima stradanja tokom bombarodavanja naše zemlje, a nastavlja se i danas.