четвртак, 25. април 2019.

Потписани уговори о набавци 244 нова аутобуса за ГСП „Београд”

Заменик градоначелника Београда присуствовао је данас потписивању два уговора  о испоруци 244 соло нископодна аутобуса које је ЈКП ГСП „Београд” потписало са турском компанијом БМЦ из Измира и кинеском компанијом „Хигер” из града Суџоу.

Догађају су присуствовали и градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, директор Одељења за инострано тржиште фирме „Хигер” Јианг Хаифенг и заступник ове фирме у Србији Александар Томашевић.

Први уговор о испоруци 70 нових нископодних соло аутобуса произвођача БМЦ потписали су в.д. директора ГСП „Београд” Радиша Момчиловић, директор фирме МНП „Промет” Ненад Филиповић и заступници Лизинг куће „S-Leasing d.o.o.” (део Ерсте групације у Србији) Бојан Врачевић и Вук Вучевић. Други уговор о испоруци 174 нова нископодна соло аутобуса потписали су Радиша Момчиловић и заменик директора Одељења за инострано тржиште компаније „Хигер” Зханг Хуи. 

Весић је истакао да је данашњи дан велики за Град Београд и јавни превоз, јер су потписана два уговора на основу којих ће град и градско саобраћајно предузеће добити у наредних пет месеци 244 нова аутобуса.

– Ово је највећа појединачна набавка аутобуса која је реализована у последњих неколико деценија у нашем граду. Веома сам задовољан што сам своје обећање које сам дао представницима синдиката и радницима градског предузећа одржао и да ће ове године ГСП обновити свој возни парк – рекао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да се приликом ове набавке инсистирало да аутобуси буду достављени што пре, с обзиром на стање у коме се налази ово предузеће. 

– Уговор је подељен у две партије. У првој се наводи да ће 70 аутобуса турске компаније бити испоручено у року од 60 дана и стизаће сукцесивно. Други уговор који наводи 174 нова аутобуса кинеске компаније биће испоручена сукцесивно у року од 160 дана – рекао је Весић и додао да се нада да ће већина ових аутобуса бити на београдским улицама до септембра. 

Весић је рекао да је имао састанак са кинеском компанијом „Јин Лонг” која је купила „Икарбус”. Ова компанија ће производити електричне аутобусе и наставити производњу дизел аутобуса. 

– Договор који смо постигли јесте да Град Београд до краја године купи 50 зглобних аутобуса од „Икарбуса”, а план је да у прва два месеца следеће године купимо још 50 зглобних и 30 електричних аутобуса, како бисмо осим једне зелене електричне линије, имали још једну линију 31 која ће бити само са електричним аутобусима – најавио је заменик градоначелника. 

Он је рекао да укупно 100 зглобних и 30 електричних аутобуса од „Икарбуса” значи да ће у овом периоду следеће године, заједно са овом набавком, на улицама града бити 374 нова аутобуса.

– Посебно смо поносни на то што ћемо у периоду од годину дана имати скоро 400 нових аутобуса, што се није догодило последњих неколико деценија. Ми ћемо наставити да улажемо у ово предузеће, али је неопходно да се спроведе кампања да продаја карата буде повећана – рекао је Весић. 

Према његовим речима, од 700 хиљада запослених, тренутно њих 114 хиљада купује месечне карте, а када би још 100 хиљада људи у Београду куповало месечну карту, сваке године могли бисмо да купимо 168 нових аутобуса.

– Уговори су велики искорак за Град Београд и први пут смо после 2013. године узели кредит у износу од 35 милиона евра, од чега је ова набавка реализована. У међувремену враћено је 600 милиона евра дуга који је направила претходна власт. Овај кредит је паметна инвестиција и инвестиран је у веома важну ствар за наш град. Ове године планирамо да вратимо 38 милиона евра заосталог кредита из буџета града – рекао је он и додао да је све у складу са фискалном политиком града.

Радиша Момчиловић рекао је да набавка нових аутобуса има стратешки значај јер ће се створити услови да то предузеће у наредном периоду остварује знатно више километара у саобраћају, односно знатно већи приход од основне делатности. 

– Наше предузеће од 1. јануара има нови модел уговора са оснивачем, према коме наш приход искључиво зависи од броја остварених километара у саобраћају – рекао је он и истакао је да ће новим аутобусима бити значајно побољшан квалитет превозне услуге у граду, те да ће самим тим и корисници јавног превоза бити задовољнији.

Бојан Врачевић рекао је да је задовољство бити партнер у пројектима који доприносе побољшању квалитета живота грађана Београда и целе Србије.

– Ово је сигурно један од таквих пројеката. Честитам Граду Београду на новим аутобусима и надам се да ћемо имати прилике још да сарађујемо на задовољство грађана – рекао је Врачевић.

Зханг Хуи је рекао да је фирма „Хигер” један од највећих произвођача аутобуса у свету и да има 5.000 запослених, те да је част што су одабрани за набавку аутобуса за ГСП „Београд”.

– Даћемо све од себе да обезбедимо најбоље могуће аутобусе за грађане Београда –истакао је Хуи.