петак, 10. мај 2019.

Положени венци на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић положили су данас венац на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста у Београду.

Венце су положили и председник и потпредседник Јеврејске општине Београд Данило Медић и Јаков Алба, амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам и председник Градског одбора Субнора Бора Ерцеговац.

Никодијевић је рекао да је 10. мај одлуком Скупштине Града Београда од 2014. године проглашен Даном сећања на жртве Холокауста у Београду, те да је то дан када су немачки окупатори заједно са сарадницима прогласили да је Београд први ослобођени град од Јевреја.

– На срећу, то није била истина. Један број Јевреја се спасао тако што је живео под другим именом и презименом, један број је приступио партизанском покрету. Трагедија је то што је 80 одсто јеврејске популације у Београду ипак страдало, а Старо сајмиште је место где је био највећи логор у коме су страдали Јевреји, Срби и Роми – истакао је Никодијевић и додао да је наша обавеза да се сећамо свих жртава Другог светског рата.

Оно што никада нећемо прихватити је да се са ове временске дистанце ти злочини релативизују и траже оправдања за оне који су злочине чинили, рекао је Никодијевић и навео да злочинци и жртве никада не могу бити исто.

– Никада не може постојати ниједно оправдање за ужасе и злочине које су окупатори и њихови сарадници починили на територији Београда и ми се са тим нећемо помирити. Ни покушаји ревизије наше историје не могу да избришу сав ужас и злочине које су они чинили у Београду – нагласио је Никодијевић.

Према његовим речима, Влада Републике Србије и Град Београд заједно припремају закон о Старом сајмишту.

– Старо сајмиште треба да буде меморијални комплекс који ће будуће генерације подсећати на ужасе који су се десили на овом месту. Као што су страдања Јевреја и других који су били на страни правде у Другом светском рату на достојан начин обележена у читавој Европи, тако заслужује да буде и у Београду. Постојаће један меморијални центар који ће имати три целине јер су у овом логору страдали Срби, Роми и Јевреји. Верујем да ћемо много година после Другог светског рата коначно успети на достојанствен начин да обележимо место страдања Београђана који су овде живели – прецизирао је Никодијевић.

Како је навео, неопходно је да нове генерације морају да уче о свим ужасима нацизма на овим просторима за време окупације.

– Трудимо се да нове генерације буду довољно информисане и образоване о томе, како нам се такве ствари више никада не би поновиле. Једино учењем и понављањем чувамо трајни мир на овим просторима – закључио је Никодијевић.

Догађају је присутвовао и секретар за управу Града Београда Никола Прелевић.