petak, 10. maj 2019.

Položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić položili su danas venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.

Vence su položili i predsednik i potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić i Jakov Alba, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam i predsednik Gradskog odbora Subnora Bora Ercegovac.

Nikodijević je rekao da je 10. maj odlukom Skupštine Grada Beograda od 2014. godine proglašen Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, te da je to dan kada su nemački okupatori zajedno sa saradnicima proglasili da je Beograd prvi oslobođeni grad od Jevreja.

– Na sreću, to nije bila istina. Jedan broj Jevreja se spasao tako što je živeo pod drugim imenom i prezimenom, jedan broj je pristupio partizanskom pokretu. Tragedija je to što je 80 odsto jevrejske populacije u Beogradu ipak stradalo, a Staro sajmište je mesto gde je bio najveći logor u kome su stradali Jevreji, Srbi i Romi – istakao je Nikodijević i dodao da je naša obaveza da se sećamo svih žrtava Drugog svetskog rata.

Ono što nikada nećemo prihvatiti je da se sa ove vremenske distance ti zločini relativizuju i traže opravdanja za one koji su zločine činili, rekao je Nikodijević i naveo da zločinci i žrtve nikada ne mogu biti isto.

– Nikada ne može postojati nijedno opravdanje za užase i zločine koje su okupatori i njihovi saradnici počinili na teritoriji Beograda i mi se sa tim nećemo pomiriti. Ni pokušaji revizije naše istorije ne mogu da izbrišu sav užas i zločine koje su oni činili u Beogradu – naglasio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije i Grad Beograd zajedno pripremaju zakon o Starom sajmištu.

– Staro sajmište treba da bude memorijalni kompleks koji će buduće generacije podsećati na užase koji su se desili na ovom mestu. Kao što su stradanja Jevreja i drugih koji su bili na strani pravde u Drugom svetskom ratu na dostojan način obeležena u čitavoj Evropi, tako zaslužuje da bude i u Beogradu. Postojaće jedan memorijalni centar koji će imati tri celine jer su u ovom logoru stradali Srbi, Romi i Jevreji. Verujem da ćemo mnogo godina posle Drugog svetskog rata konačno uspeti na dostojanstven način da obeležimo mesto stradanja Beograđana koji su ovde živeli – precizirao je Nikodijević.

Kako je naveo, neophodno je da nove generacije moraju da uče o svim užasima nacizma na ovim prostorima za vreme okupacije.

– Trudimo se da nove generacije budu dovoljno informisane i obrazovane o tome, kako nam se takve stvari više nikada ne bi ponovile. Jedino učenjem i ponavljanjem čuvamo trajni mir na ovim prostorima – zaključio je Nikodijević.

Događaju je prisutvovao i sekretar za upravu Grada Beograda Nikola Prelević.