понедељак, 10. јун 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд се придружује свету и слави сећањa на Махатма Гандија

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић засадио је данас са амбасадором Индије у Србији Субратом Батачарџи три стабла у знак сећања на 150 година од рођења Махатма Гандија у парку Ушће, где је одржана и симболична бициклистичка трка у којој је учестововало 50 београдских ђака.

Догађају су присуствовали директор ЈКП „Зеленило–Београд” Слободан Станојевић и в.д. секретара Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.

Градоначелник је истакао да се Београд данас придружио великим градовима у свету који су такође, на овај начин обележили 150 година од рођења Гандија и тако подсећа људе на мисију коју је он имао.

–Ова манифестација се одржава са жељом да његова мисија траје кроз векове и да његове поруке човечанству имају утицаја како би се свет развијао у бољем правцу – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је Ганди  оставио две главне поруке, а то суживот у хармонији са природом и живот без насиља и агресивности.

–У времену када су изражене климатске промене видимо важност његових порука, а ова три стабла управо то симболизују, да је неопходна хармонија са природом уколико желимо да имамо срећнији и дуговечнији живот на планети – рекао је Радојичић и додао да се често као градоначелник сети његовим мудрих поука.
 
Амбасадор Батачарџи је подсетио све на Гандијево залагање за очување природе и складан живот у природи.

–Уколико живимо у хармонији са природом, живећемо у хармонији са комшијама, народима и целим светом. Природа је веома важна и о свим глобалним проблемима Ганди је говорио много пре него што су они постали оволико изражени – рекао је абмасадор.

Он је додао да је веома почаствован учествовањем Града Београда у овој манифестацији и истакао да је Србија на високом месту на индексу зеленила.

–Велики део ове земље је прекривен зеленилом и шумом, како у Београду тако и у читавој земљи, и по мом мишљењу изгледа ми веома зелена. У том духу уверен сам да ће бити засађено још дрвећа – рекао је Батачарџи и додао да ће бити веома срећан када парк Ушће буде завршен, а део сећања на Махатма Гандија буде део тога.

Након сађења стабала градоначелник и амбасадор су дали старт бициклистичке трке у којој је учестовало 50 београдских ђака, а у знак подсећања да се на тај начин брине о екологији и живи здравим животом.

Манифестација 150 година од рођења Махатма Гандија обележава сеширом света сађењем три стабла и бициклистичком трком и траје од 2. октобра 2018. године до 2. октобра 2019. године.