субота, 15. јун 2019.

Грађани ће бити правовремено обавештавани о свим детаљима реконструкције

Врло сложени радови на реконструкцији улица 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана почели су од поноћи и грађани ће о свим детаљима радова и изменама у саобраћају бити правовремено обавштавани, рекао је градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић гостујући на ТВ „Хепи”.

– Радови који ће трајати 200 дана обухватају замену комплетне инфраструктуре у регулацији ових улица, што практично значи да се комплетно мењају саобраћајне површине, контактна трамвајска мрежа, вововодна и канализациона инсталација, дакле комплетна реконструкција је у питању – појаснио је Рафаиловић.

Он је нагласио да радови обухватају и реконструкцију раскрснице улица Тадеуша Кошћушка и Цара Душана, а уредиће се и плато у зони раскрснице улица Џорџа Вашингтона и Палмотићеве.
 
– Радови ће се реализовати у три фазе. Прва фаза која је ноћас почела је од Рузвелтове до Таковске улице, у трајању од 65 дана, друга од Таковске до Француске и трајаће 70 дана, финална од Француске до Улице Тадеуша Кошћушка трајаће 65 дана, док ће комплетна реконструкција бити завршена до 20. децембра – рекао је Рафаиловић.

Према његовим речима, трамвајске шине остају на истој позицији као и до сада, а биће семафорисана 21 раскрсница која се налази у овој зони.

– Овај потез се већ назива „зелени булевар” и грађани ће заиста добити један од најлепших булевара у Београду – нагласио је Рафаиловић.

Говорећи о изменама у саобраћају које су неопходне, он је истакао да, иако је планирано да ова реконструкција почне раније, сачекало се да отпочне школски распуст и да мање грађана користи јавни превоз како би се избегле гужве.

 – Измењен је режим јавног превоза – линија 2Л ће се од Вуковог споменика кретати ка Омладинском стадиону и истом трасом ће се враћати ка Господарској механи; трамвајске линије 6 и 14 ће бити појачане док се линије 5 и 10 потпуно укидају, а отвара се аутобуска линија 5Л која ће ићи паралелно са трасом трамвајске линије 5. Што се тиче аутобуских линија, линија 65 ће ићи Рузвелтовом улицом до Булевара краља Александра, затим дуж овог булевара до тунела и даље својом редовном трасом, а линије 77 и 79 неће скретати у Улицу Старине Новака него ће наставити Цвијићевом до Јаше Продановића и у Таковску улицу – рекао је Рафаиловић.

Он је истакао да се пуно водило рачуна о привременом режиму саобраћаја и да је од извођача тражено да главни коридори остану у функцији колико је то максимално могуће с тим што ће увек по једна собраћајна трака бити отворена, осим када се буде асфалтирало, а то ће бити ноћу током викенда. 

– Наш циљ је да важне раскрснице буду завршене до 1. септембра са што мањим заузећем саобраћајних трака током реконстртукције булевара. Наш секретаријат и ЈКП „Београд-пут” су урадили и привремену семафоризацију која се мора поштовати – рекао је Рафаиловић, који је упутио извињење грађанима, али и апел на стрпљивот јер ће на крају добити један диван булевар, поптуно реконструисан, који ће бити понос свих грађана.