subota, 15. jun 2019.

Građani će biti pravovremeno obaveštavani o svim detaljima rekonstrukcije

Vrlo složeni radovi na rekonstrukciji ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana počeli su od ponoći i građani će o svim detaljima radova i izmenama u saobraćaju biti pravovremeno obavštavani, rekao je gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović gostujući na TV „Hepi”.

– Radovi koji će trajati 200 dana obuhvataju zamenu kompletne infrastrukture u regulaciji ovih ulica, što praktično znači da se kompletno menjaju saobraćajne površine, kontaktna tramvajska mreža, vovovodna i kanalizaciona instalacija, dakle kompletna rekonstrukcija je u pitanju – pojasnio je Rafailović.

On je naglasio da radovi obuhvataju i rekonstrukciju raskrsnice ulica Tadeuša Košćuška i Cara Dušana, a urediće se i plato u zoni raskrsnice ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve.
 
– Radovi će se realizovati u tri faze. Prva faza koja je noćas počela je od Ruzveltove do Takovske ulice, u trajanju od 65 dana, druga od Takovske do Francuske i trajaće 70 dana, finalna od Francuske do Ulice Tadeuša Košćuška trajaće 65 dana, dok će kompletna rekonstrukcija biti završena do 20. decembra – rekao je Rafailović.

Prema njegovim rečima, tramvajske šine ostaju na istoj poziciji kao i do sada, a biće semaforisana 21 raskrsnica koja se nalazi u ovoj zoni.

– Ovaj potez se već naziva „zeleni bulevar” i građani će zaista dobiti jedan od najlepših bulevara u Beogradu – naglasio je Rafailović.

Govoreći o izmenama u saobraćaju koje su neophodne, on je istakao da, iako je planirano da ova rekonstrukcija počne ranije, sačekalo se da otpočne školski raspust i da manje građana koristi javni prevoz kako bi se izbegle gužve.

 – Izmenjen je režim javnog prevoza – linija 2L će se od Vukovog spomenika kretati ka Omladinskom stadionu i istom trasom će se vraćati ka Gospodarskoj mehani; tramvajske linije 6 i 14 će biti pojačane dok se linije 5 i 10 potpuno ukidaju, a otvara se autobuska linija 5L koja će ići paralelno sa trasom tramvajske linije 5. Što se tiče autobuskih linija, linija 65 će ići Ruzveltovom ulicom do Bulevara kralja Aleksandra, zatim duž ovog bulevara do tunela i dalje svojom redovnom trasom, a linije 77 i 79 neće skretati u Ulicu Starine Novaka nego će nastaviti Cvijićevom do Jaše Prodanovića i u Takovsku ulicu – rekao je Rafailović.

On je istakao da se puno vodilo računa o privremenom režimu saobraćaja i da je od izvođača traženo da glavni koridori ostanu u funkciji koliko je to maksimalno moguće s tim što će uvek po jedna sobraćajna traka biti otvorena, osim kada se bude asfaltiralo, a to će biti noću tokom vikenda. 

– Naš cilj je da važne raskrsnice budu završene do 1. septembra sa što manjim zauzećem saobraćajnih traka tokom rekonstrtukcije bulevara. Naš sekretarijat i JKP „Beograd-put” su uradili i privremenu semaforizaciju koja se mora poštovati – rekao je Rafailović, koji je uputio izvinjenje građanima, ali i apel na strpljivot jer će na kraju dobiti jedan divan bulevar, poptuno rekonstruisan, koji će biti ponos svih građana.