петак, 21. јун 2019.

Радојичић: Улагање у дуално образовање је улагање у будућност Србије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Ваздухопловну академију и потврдио да ће Град Београд уложити 24 милиона динара у реконструкцију ове установе, која ће бити започета већ следеће недеље. 

У обиласку ове установе су били и члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, помоћница министра просвете задужена за дуално образовање и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић, као и директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић. 

Радојичић је рекао да Град Београд најављеним улагањем у реконструкцију Ваздухопловне академије жели, пре свега, да обезбеди што квалитетније услове ђацима који похађају ову школу. 

– Ваздухопловна академија је прави пример дуалног образовања и сва деца која похађају ову школу, део су новог концепта образовања за који се залаже политика Владе Републике Србије. Такође, веома је важно да повећамо број деце која се опредељују за дуално образовање – рекао је Радојичић. 

Он је подсетио да су током претходних дана председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић најавили долазак немачке компаније МТУ која се бави производњом авионских мотора. 

– Челници компаније МТУ очигледно верују да ће у Србији имати на располагању одговарајући кадар, који ће умети да одговори свим изазовима посла којим се бави. Део тог кадра ће сигурно бити школован у овој академији, због чега ћемо у наредном периоду реконструисати и тренинг центар, који се налази у оквиру ове школе. Верујем да ћемо на тај начин додатно побољшати квалитет образовања у Ваздухопловној академији – додао је Радојичић.

Према његовим речима, уколико желимо велики број значајних страних инвестиција, морамо да будемо спремни да на прави начин „одговоримо” њиховим потребама по питању кадрова, локација, инфраструктуре....

– Није лако обезбедити долазак страних инвеститора, али сви смо сведоци да Србији иде веома добро по том питању. С тим у вези, то значи да смо стратешки добро приступили, да председник и Влада Републике Србије раде добар посао, који резултира све већим бројем страних компанија које инвестирају у нашу земљу. Разговарао сам са ђацима, уверио се да су то деца која мисле о свом образовању и будућности, која имају јасне идеје и висок ниво мотивације. За нас је битно да су млади заинтересовани за квалитет образовања које им је омогућено у Србији. Желимо да остану у својој земљи и дају допринос њеном даљем развитку – поручио је Радојичић. 

Помоћница министра просвете задужена за дуално образовање и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић навела је да је одлука компаније МТУ да отвори фабрику у Србији одличан показатељ да дуално образовање Србији пружа много предности. 

– То је доказ да је квалитет образовног система наше земље на високом нивоу. Људи из компаније МТУ су пре неколико дана боравили у овој школи и вратиће се поново 1. јула, па је јасно да је пред Ваздухопловном академијом важно радно лето, током којег ће доћи до усаглашавања програма како би 30 људи, који су потребни за пословање ове компаније у првој фази, били ученици ове школе – рекла је Габријела Грујић.