петак, 21. јун 2019.

Градоначелник Београда угостио амбасадора Белгије у Старом двору

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се у Старом двору са новим амбасадором Kраљевине Белгије Kунрадом Адамом. 

Нови амбасадор Белгије на дужност је ступио пре 10 месеци и ово је био први састанак двојице званичника. Радојичић и Адам су разговарали о сарадњи Београда и Брисела у области заштите животне средине и саобраћаја, о белгијским компанијама које послују и које су оствариле одличне резултате у Београду и Србији, као и градоначелниковој визији Београда као паметног и зеленог града. 

Градоначелник је амбасадору представио своју визију паметног града и конкретна будућа решења за смањење гужви која су примењива за матерополе попут Београда и Брисела. Амбасадор је свом домаћину пожелео да Београд успе у настојањима да постане зелени и паметни град и тиме се сврста у породицу европских градова са тим статусом.  

Двојица званичника разговарала су и о еколошкој политици, конкретно о одлагању и сепарацији отпада, док је Радојичић истакао сопствене циљеве – рад на еколошкој свести грађана и чистији град.

– Београд може пуно да научи од земаља Европске уније, међу којима је Белгија када је еколошка политика у питању. Један од главних праваца развоја и визије Београда је да град буде чистији – рекао је Радојичић. 

Први човек Београда упознао је амбасадора Адама са пројектом ширења пешачке зоне којим пешаци добијају приоритет у односу на остале видове саобраћаја.

– Не би требало заборавити пројекат четири подземне гараже којим ће престоница добити 3.000 нових паркинг места, чиме ће се знатно смањити саобраћајни притисак на центар града, а тротоари ће бити „враћени” пешацима – додао је градоначелник. 

Kада је реч о економији, амабасадор Белгије је истакао да је списак белгијских компанија које послују у Београду дуг и да добру сарадњу треба наставити. 

– Белгијски инвеститори су заинтересовани за Београд, поучени искуством многих компанија које су у Србији направиле изузетан успех попут компаније „Делеза” – рекао је Адам. 

Он је додао да би, поред добрих услова за пословање у Србији и Београду, требало апострофирати и квалификованост српских радника и њихову високу радну етику.