субота, 22. јун 2019.

Отворена изложба „Градимо будућност – живимо хуманије” на Цветном тргу

Заменик градоначелника Горан Весић и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић присуствовали су данас на Цветном тргу отварању изложбене поставке „Градимо будућност – живимо хуманије”. Изложба има за циљ да на 15 изложбених паноа представи грађевински, инфраструктурни, комунални и културолошки развој града Београда.

Весић је истакао да ова изложба показује не само колико се у Београду гради већ и колико се наш град мења.

– Град Београд сваке године издаје дозволе за милион квадрата, а кад се ту додају и дозволе које издају република и општине та бројка достиже 1,8 милиона квадрата годишње. То је импресивно и није се десило у новијој историји Београда. Када се виде ови објекти, човек схвати колико се Београд променио у последње четири године и колико наставља да се мења. Ови објекти граде се по највишим еколошким стандардима и представљају „зелену градњу” која је за нас веома важна, јер омогућава да чувамо животну средину. Тако граде и стране и домаће компаније и Београд на тој лествици стално напредује и показује да се одговорно односи према животној средини. Ми ћемо у наредном периоду више пажње обратити на „зелене кровове” које ћемо градити што на пословним зградама, што на стамбеним, чиме показујемо да Београд постаје град будућности. Надам се да ћемо у историји нашег града овај период памтити по томе што смо ишли у корак са Европом и у којој је Београд поново постао уређен европски град – казао је заменик градоначелника.

На 15 паноа постављених на Цветном тргу суграђани и гости Београда моћи ће да виде већ реализоване или планиране објекте попут „Грин хила”, „Ада мола”, „Грин харта”, ГТЦ-а, „Мезон ројала”, „Зелене авеније”, БВФ „Резиденс”, „Куле” и „Галерије”, „Верокио центра”, КЦ Србије, Косанчићев, Топличин и Обилићев венац, „Минел резиденс”, Виле Бањица, „Штатверк Зелени венац”, „Цептер хотел”, „Цептера”, пешачке зоне и бициклистичке стазе, Пионирски парк, Аутобуску станицу, парк Ушће, Прокоп, реконструкцију Кнеза Милоша и Студентског трга, пијаце, Нови савски мост, Бг обилазницу, Кинески културни центар, гондолу, реконструкцију фасада, пешачке пасареле, Калемегдан и друге.

Изложбена поставка организује се у оквиру манифестације „Serbian construction” и биће отворена за јавност до 7. јула. Манифестацију организује „Визуал”, уз подршку Секретаријата за културу, Општине Врачар и ЈП „Београдска тврђава”.