уторак, 25. јун 2019.

Радојичић: Математичка гимназија бренд и расадник младих талената Србије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас у Математичкој гимназији 7. Куп Математичке гимназије, међународно такмичење младих математичара, физичара и информатичара које ове године окупља више од 150 такмичара из 13 земаља. Отварању такмичења присуствивали су саветник за средње образовање у Министартву просвете Александар Бајић и директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Градоначелник је истакао да му је част да се и ове године обрати на отварању престижног такмичења и да говори младим, паметним људима, посвећеним науци. 

– Са бистрим умом и способношћу решавања проблема можете далеко догурати. О томе сведочи и ваше учешће у овом такмичењу, које је, без обзира на место које ћете заузети, велики успех. Због тога вам желим да наставите да улажете у себе, као и да увек верујете у своје способности. Данас вам нећу пожелети срећу, јер вам са таквим знањем није потребна. Желим вам стрпљење и добру концентрацију. Нашим гостима, професорима и ђацима из европских земаља, желим да искористе свој боравак у престоници, да се упознају са њеним историјским и културним богатствима. Такође им желим да понесу пуно лепих успомена и утисака о нашем граду и нашој земљи – рекао је Радојичић.

Говорећи о Математичкој гимназији и њеном директору, градоначелник је истакао да преданим радом и узастопним успесима свима дају мотив да буду поносни.  

– Данас смо овде због великог такмичења, али имамо и додатне разлоге за славље. Ученици Математичке гимназије остварили су успех на Балканској јуниорској математичкој олимпијади на Кипру и овом приликом им честитам. Град Београд ће наставити дугу успешну сарадњу са Математичком гимназијом. Својом традицијом, угледом и наставницима, ова гимназија је бренд који се мора неговати. Она је и расадник младих талената Србије, место где се школују будући кадрови Београдског, али и светских универзитета, великих компанија, рачунарских центара и института. Због свега тога, она је и више него пригодно место за одржавање оваквог важног такмичења – рекао је грдоначелник.

Успех у такмичењу деци је пожелео и саветник Александар Бајић, који је истакао да је Математичка гимназија институција од посебног националног значаја. 

– Велико је задовољство када више од 150 ученика учествује на такмичењу из математике, физике и информатике, области које су од огромног значаја у 21. веку –  рекао је Бајић и подсетио да генерације успешних математичара предају у овој гимназији, чиме се осигурава континуитет знања које се преноси на нове генерације.

Директор Срђан Огњановић истакао је да је све спремно како би такмичење прошло у најбољој атмосфери, пожелео такмичарима успех на предстојећим тестовима и истакао да се нада да ће млади такмичари понети најбоље утиске из Београда у своје земље.