utorak, 25. jun 2019.

Radojičić: Matematička gimnazija brend i rasadnik mladih talenata Srbije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas u Matematičkoj gimnaziji 7. Kup Matematičke gimnazije, međunarodno takmičenje mladih matematičara, fizičara i informatičara koje ove godine okuplja više od 150 takmičara iz 13 zemalja. Otvaranju takmičenja prisustvivali su savetnik za srednje obrazovanje u Ministartvu prosvete Aleksandar Bajić i direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Gradonačelnik je istakao da mu je čast da se i ove godine obrati na otvaranju prestižnog takmičenja i da govori mladim, pametnim ljudima, posvećenim nauci. 

– Sa bistrim umom i sposobnošću rešavanja problema možete daleko dogurati. O tome svedoči i vaše učešće u ovom takmičenju, koje je, bez obzira na mesto koje ćete zauzeti, veliki uspeh. Zbog toga vam želim da nastavite da ulažete u sebe, kao i da uvek verujete u svoje sposobnosti. Danas vam neću poželeti sreću, jer vam sa takvim znanjem nije potrebna. Želim vam strpljenje i dobru koncentraciju. Našim gostima, profesorima i đacima iz evropskih zemalja, želim da iskoriste svoj boravak u prestonici, da se upoznaju sa njenim istorijskim i kulturnim bogatstvima. Takođe im želim da ponesu puno lepih uspomena i utisaka o našem gradu i našoj zemlji – rekao je Radojičić.

Govoreći o Matematičkoj gimnaziji i njenom direktoru, gradonačelnik je istakao da predanim radom i uzastopnim uspesima svima daju motiv da budu ponosni.  

– Danas smo ovde zbog velikog takmičenja, ali imamo i dodatne razloge za slavlje. Učenici Matematičke gimnazije ostvarili su uspeh na Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi na Kipru i ovom prilikom im čestitam. Grad Beograd će nastaviti dugu uspešnu saradnju sa Matematičkom gimnazijom. Svojom tradicijom, ugledom i nastavnicima, ova gimnazija je brend koji se mora negovati. Ona je i rasadnik mladih talenata Srbije, mesto gde se školuju budući kadrovi Beogradskog, ali i svetskih univerziteta, velikih kompanija, računarskih centara i instituta. Zbog svega toga, ona je i više nego prigodno mesto za održavanje ovakvog važnog takmičenja – rekao je grdonačelnik.

Uspeh u takmičenju deci je poželeo i savetnik Aleksandar Bajić, koji je istakao da je Matematička gimnazija institucija od posebnog nacionalnog značaja. 

– Veliko je zadovoljstvo kada više od 150 učenika učestvuje na takmičenju iz matematike, fizike i informatike, oblasti koje su od ogromnog značaja u 21. veku –  rekao je Bajić i podsetio da generacije uspešnih matematičara predaju u ovoj gimnaziji, čime se osigurava kontinuitet znanja koje se prenosi na nove generacije.

Direktor Srđan Ognjanović istakao je da je sve spremno kako bi takmičenje prošlo u najboljoj atmosferi, poželeo takmičarima uspeh na predstojećim testovima i istakao da se nada da će mladi takmičari poneti najbolje utiske iz Beograda u svoje zemlje.