уторак, 25. јун 2019.

Усвојени планови детаљне регулације важни за равномеран развоја града

На данашњој седници Скупштине града усвојене су две измене и допуне плана детаљне регулације, и то комплекса Аутобуске и Железничке станице у Блоку 42 и привредне зоне Горњи Земун, зона 1 и 2, за блок између саобрћајница С6, новосадски ауто-пут С10 и С11.

Усвојено је и осам планова детаљне регулације, и то за блок између улица 27. марта, Ђушине, Далматинске и Др Драгослава Поповића у општини Палилула, затим гробља Стубица у општини Лазаревац, те за изградњу дела објекта остружничког канализационог система – постројење за пречишћавање отпадних вода ППОВ „Остружница” са фекалним колектором од ППОВ до насеља Остружница, подручје уз Виноградску улицу са саобраћајном везом до аутопутске обилазнице, општине Нови Београд и Сурчин прва фаза, подручја уз Виноградску улицу са саобраћајном везом до аутопутске обилазнице, општине Нови Београд и Сурчин друга фаза, за комплекс Новог гробља, општина Звездара, за комплекс БИП-а, општина Савски венац, као и Закључак о исправци техничке грешке у Плану детаљне регулације Месне заједнице „Јулино брдо”у Жаркову.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да се, сходно најавама које су дате, иде ка томе да се читава територија града „покрије” плановима детаљне регулације, како би се цела територија града равномерно развијала.

– Један од најважнијих је свакако план који се тиче изградње остружничког канализационог система. Више насеља, попут Умке и делова Сремчице, припадаће овом сливу, док је са саобраћајне тачке гледишта најважнији план који се тиче проширења прве и друге фазе Виноградске улице, што је најважнија саобраћајна инфраструктура коју развијамо у том делу града, од Новог Београда ка Сурчину. План детаљне регулације центра Бановог брда је „скинут” са дневног реда због иницијативе великог броја грађана који живе у том делу града. Тај план ће се у наредном периоду сигурно наћи пред одборницима, али када буде претрпео одређену врсту ревизије – појаснио је Стојчић.

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је да је план који се тиче изградње нове аутобуске станице на Новом Београду усвојен много раније, док се данашњим изменама омогућује изградња додатног спрата са комерцијалним садржајима. 

– Када је усвојен план детаљне регулације, саобраћајну студију је радио Саобраћајни факултет. Још тада је предвиђено проширење свих улица око нове аутобуске станице и ми смо за следећу годину планирали управо те радове. Чекали смо да почну радови на изградњи аутобуске станице, који су почели у мају, па ће у септембру моћи да се виде први обриси нове станице. Као што је познато, станица се ради у сарадњи са Београдском аутобуском станицом, кроз јавно-приватно партнерство. Град не гради станицу већ је обезбедио земљиште, а пројекат је вредан око 25 милиона евра – појаснио је Весић.

Како је навео, проширење околних улица планирано је управо због појачаног саобраћаја који ће уследити по отварању нове станице.

– Тачно је да су потребне аутобуске станице и на ободима града, па ће сходно томе постојати и један од терминала на Макишком пољу, на локацији где ће почињати метро. Ту ће бити пријем целокупног аутобуског саобраћаја из Обреновца, Железника, Барајева, Уба... Метро би једноставно требало да буде интегрисан са осталим видовима саобраћаја. Вредност инвестиције проширења свих улица око нове аутобуске станице требало би да износи око 45 милиона евра – навео је Весић.

Донете је Одлука о изради плана детаљне регулације обостраних одморишта са станицама за снабдевање горивом Бело поље 1 и 2 на ауто-путу Е-763 Београд – Јужни Јадран, деоница Обреновац – Уб, општина Обреновац, Измена и допуна Плана детаљне регулације просторне целине између улица Господара Вучића, Грчића Миленка и Устаничке, општина Вождовац, за блокове 2А и 19В, Измена и допуна Плана детаљне регулације за просторно културно-историјску целину Топчидер прва фаза – Радничка улица, општина Чукарица, за део између улица Радничке, Кировљеве и Високе, План детаљне регулације за комплекс социјалног становања у насељу Овча, општина Палилула и План детаљне регулације центра за управљање комуналним отпадом – трансфер станице у Младеновцу.