utorak, 25. jun 2019.

Usvojeni planovi detaljne regulacije važni za ravnomeran razvoja grada

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojene su dve izmene i dopune plana detaljne regulacije, i to kompleksa Autobuske i Železničke stanice u Bloku 42 i privredne zone Gornji Zemun, zona 1 i 2, za blok između saobrćajnica S6, novosadski auto-put S10 i S11.

Usvojeno je i osam planova detaljne regulacije, i to za blok između ulica 27. marta, Đušine, Dalmatinske i Dr Dragoslava Popovića u opštini Palilula, zatim groblja Stubica u opštini Lazarevac, te za izgradnju dela objekta ostružničkog kanalizacionog sistema – postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda PPOV „Ostružnica” sa fekalnim kolektorom od PPOV do naselja Ostružnica, područje uz Vinogradsku ulicu sa saobraćajnom vezom do autoputske obilaznice, opštine Novi Beograd i Surčin prva faza, područja uz Vinogradsku ulicu sa saobraćajnom vezom do autoputske obilaznice, opštine Novi Beograd i Surčin druga faza, za kompleks Novog groblja, opština Zvezdara, za kompleks BIP-a, opština Savski venac, kao i Zaključak o ispravci tehničke greške u Planu detaljne regulacije Mesne zajednice „Julino brdo”u Žarkovu.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da se, shodno najavama koje su date, ide ka tome da se čitava teritorija grada „pokrije” planovima detaljne regulacije, kako bi se cela teritorija grada ravnomerno razvijala.

– Jedan od najvažnijih je svakako plan koji se tiče izgradnje ostružničkog kanalizacionog sistema. Više naselja, poput Umke i delova Sremčice, pripadaće ovom slivu, dok je sa saobraćajne tačke gledišta najvažniji plan koji se tiče proširenja prve i druge faze Vinogradske ulice, što je najvažnija saobraćajna infrastruktura koju razvijamo u tom delu grada, od Novog Beograda ka Surčinu. Plan detaljne regulacije centra Banovog brda je „skinut” sa dnevnog reda zbog inicijative velikog broja građana koji žive u tom delu grada. Taj plan će se u narednom periodu sigurno naći pred odbornicima, ali kada bude pretrpeo određenu vrstu revizije – pojasnio je Stojčić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je plan koji se tiče izgradnje nove autobuske stanice na Novom Beogradu usvojen mnogo ranije, dok se današnjim izmenama omogućuje izgradnja dodatnog sprata sa komercijalnim sadržajima. 

– Kada je usvojen plan detaljne regulacije, saobraćajnu studiju je radio Saobraćajni fakultet. Još tada je predviđeno proširenje svih ulica oko nove autobuske stanice i mi smo za sledeću godinu planirali upravo te radove. Čekali smo da počnu radovi na izgradnji autobuske stanice, koji su počeli u maju, pa će u septembru moći da se vide prvi obrisi nove stanice. Kao što je poznato, stanica se radi u saradnji sa Beogradskom autobuskom stanicom, kroz javno-privatno partnerstvo. Grad ne gradi stanicu već je obezbedio zemljište, a projekat je vredan oko 25 miliona evra – pojasnio je Vesić.

Kako je naveo, proširenje okolnih ulica planirano je upravo zbog pojačanog saobraćaja koji će uslediti po otvaranju nove stanice.

– Tačno je da su potrebne autobuske stanice i na obodima grada, pa će shodno tome postojati i jedan od terminala na Makiškom polju, na lokaciji gde će počinjati metro. Tu će biti prijem celokupnog autobuskog saobraćaja iz Obrenovca, Železnika, Barajeva, Uba... Metro bi jednostavno trebalo da bude integrisan sa ostalim vidovima saobraćaja. Vrednost investicije proširenja svih ulica oko nove autobuske stanice trebalo bi da iznosi oko 45 miliona evra – naveo je Vesić.

Donete je Odluka o izradi plana detaljne regulacije obostranih odmorišta sa stanicama za snabdevanje gorivom Belo polje 1 i 2 na auto-putu E-763 Beograd – Južni Jadran, deonica Obrenovac – Ub, opština Obrenovac, Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije prostorne celine između ulica Gospodara Vučića, Grčića Milenka i Ustaničke, opština Voždovac, za blokove 2A i 19V, Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider prva faza – Radnička ulica, opština Čukarica, za deo između ulica Radničke, Kirovljeve i Visoke, Plan detaljne regulacije za kompleks socijalnog stanovanja u naselju Ovča, opština Palilula i Plan detaljne regulacije centra za upravljanje komunalnim otpadom – transfer stanice u Mladenovcu.