понедељак, 8. јул 2019.

Радојичић обишао московски метро: Пред нама је велики посао, али учимо од најбољих

Московски метро константно улаже у унапређење линија и опремљеност вагона и због тога је њихов систем један од најбољих у свету, те из њиховог искуства и дуге традиције градње можемо много да научимо, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић након обиласка Павиљона московског метроа у коме су изложени планови будућих инвестиција.

Радојичић је подсетио да је метро у руској престоници отворен 1935. године и да је имао прилике да види новине које ће заживети од 2025. 

– Стално раде на унапређењу, праве нове линије и станице да би растеретили центар града. То је оно што и ми желимо да постигнемо, да растеретимо центар града у Београду, успоставимо зелену хијерархију у саобраћају тако да на првом месту буду пешаци, затим јавни превоз, а да најмање људи користи сопствени превоз. То ћемо моћи у потпуности да реализујемо тек када будемо имали метро, а до тада развијамо бициклистичке и пешачке стазе – објаснио је градоначелник.

Он је рекао да би волео да наша престоница има метро као што је московски, посебно истичући његову чистоћу и уређеност. Као још један од модела који је применљив у Баограду у циљу растерећења централне зоне, Радојичић наводи спајање  подземног метроа са надземном железницом. Он указује да је систем московског метроа и данас изузетан и да се стално усавршавају сви сегменти како би се грађанима омогућио што бољи и комфорнији превоз. 

– Нови усавршени метро вагони имају паметно осветљење, прикључке за мобилне телефоне и места за бицикле, док се интензитет расвете мења у зависности од доба дана. Посебно је значајно што су усавршене и кабине за машиновођу, а постоји и систем који проверава будност возача. Сва ова решења су врло значајна, али то је тренутно далеко испред нас. Приоритет је да за око годину и по дана започнемо прву фазу прве линије метроа. Очекује нас много посла, али имамо среће што учимо од најбољих, из њихових искустава. Метро је капитални пројекат чије ће ефекте осетити сви наши грађани  – нагласио је градоначелник и додао да ће линија један метроа ићи од Железника до Миријева, а линија два од Земуна до Миријева.

Радојичић је током посете Москви разговарао и са градоначелником Сергејем Собјанином о изградњи београдског метроа и искуствима са московским метроом, као и о другим започетим и планираним пројектима који ће знатно променити изглед града и квалитет живота Београђана. Према његовим речима, посебно су га охрабриле речи руског колеге, којима се и сам руководи у свим великим пројектима, да се снови остварују и да су промене увек могуће.