петак, 16. август 2019.

Радојичић: Тендерска документација за изградњу дома здравља у Борчи у завршним припремама

До краја месеца очекује се објављивање тендера за изградњу дома здравља у Борчи, која би требало да почне у октобру, најавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Градоначелник је истакао да је донета одлука о покретању јавне набавке за извођење радова и вршење стручног надзора, као и да је припрема конкурсне документације у току.

– Очекујемо да изградња дома здравља у Борчи, у оквиру Дома здравља „Палилула”, почне на јесен ове године. Планирани рок за завршетак радова је 12 месеци од почетка изградње, што значи да ћемо до краја 2020. године имати нов дом здравља који ће одговорити потребама становника леве обале Дунава. Процењена вредност инвестиције износи око 800 милиона динара са ПДВ-ом – истакао је први човек престонице.

Он је додао да ће се здравствена станица у Борчи градити у Улици Kосте Манојловића и истакао да ће Секретаријат за здравство и Секретаријат за инвестиције Града Београда пратити извођење радова.

– У објекту површине веће од 6.800 метара квадратних, пацијентима ће на једном месту бити доступне све специјалистичке службе – лабораторије, службе за физикалну медицину, ординације интерне медицине, психијатрије, офтамологије, оториноларингологије и стоматологије. У њему ће радити скоро 50 лекара опште праксе и других специјализација, десетак стоматолога, око 90 медицинских сестара, као и пратећи медицински и немедицински кадар, како би се одговорило на потребе пацијената – поручио је Радојичић. 

Градоначелник је истакао да је изградња дома здравља у Борчи још један корак ка равномерном развоју свих београдских општина и обезбеђивању услова за квалитетан живот свих Београђана. 

– Желимо да унапредимо живот свих Београђана, без обзира на то у ком делу града они живе. Борча има око 70.000 становника и постоји тенденција раста броја становника, те је изградња овог објекта неопходна. Тренутни капацитети нису довољни за све наше суграђане на левој обали Дунава. Овим пројектом добијамо нову здравствену станицу која ће пружити квалитетну медицинску услугу у овом насељу. Грађани ће у својој месној заједници имати примарну здравствену зашитиу, неће морати да одлазе далеко од места становања, што ће смањити гужве и листе чекања – рекао је Радојичић.

У циљу обезбеђивања адекватне здравствене услуге и помоћи у примарној здравстевној заштити, први човек Београда навео је да током августа три дома здравља (Врачар, Земун и Младеновац) добијају ултразвучне апарате у вредности од 12 милиона динара. Такође, током августа, домови здравља у Барајеву, Сурчину, Земуну, Гроцкој и на Врачару добијају медицинску опрему и значајне апарате у вредности од 10 милиона динара, док у ДЗ „Звездара” стиже дигитални рендген апарат у вредности од 12 милиона динара. 

Радојичић је поручио да ће, уз велико залагање Министарства здравља које последњих година свакодневно ради на побољшању медицинских услова у целој Србији, Град Београд овим, али и другим пројектима дати свој допринос.