понедељак, 19. август 2019.

Трг Николе Пашића садржаће фонтану и након реконструкције

Изглед нове фонтане на Тргу Николе Пашића биће познат у наредних 10 до 15 дана и суграђани могу да буду сигурни да ће на овом месту фонтана постојати и у будућности, рекао је главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Он је потврдио да ће Трг Николе Пашића наредне године бити комплетно реконструисан и подсетио да је конкурс спроведен пре четири године.

– Још 2015. године спроведен је конкурс за три трга, међу којима је и овај, а предлог аутора је да простор трга садржи другачију фонтану од постојеће. Аутор пројекта је такође имао намеру да простор буде прилагођенији пешацима, док се измене везане за фонтану односе на могућност коришћења током читаве године. Осим тога, сви знају да је у постојећој фонтани, у месецима када није радила, често завршавало смеће, што желимо да спречимо – рекао је Стојчић.

Он је додао да је у међувремену одржано више разговора са ауторима пројекта и дефинитивно потврдио да ће на Тргу Николе Пашића и након реконструкције постојати фонтана.

– Пројекат се тренутно разрађује и желимо да дођемо до решења које ће садржати савремену фонтану, прилагођену овом простору и која ће, уколико нам пође за руком да обезбедимо техничке услове, бити у функцији током читаве године попут фонтане на Славији. За сада још увек нисмо изашли у јавност са званичним новим изгледом Трга и фонтане, а разлог за то је што се налазимо у фази измене пројекта како бисмо дошли до решења које ће бити најбоље за Београд и Београђане. Изглед фонтане ће у највећој мери бити сличан постојећој, а наши суграђани можда и не знају да је пре фонтане која се сада налази на Тргу Николе Пашића постојала друга веома сличног облика. Управо зато и трагамо за решењем које неће пуно изменити овај симбол Београда – истакао је Стојчић.

Говорећи о радовима на Тргу републике, Стојчић је потврдио да ће радови бити у потпуности завршени 31. августа, односно 1. септембра.

– То значи да ће бити завршени радови који обухватају коловоз, али и плато Трга, као и мобилијар. Од 1. септембра сви грађани ће, након неколико месеци паузе, моћи поново да уживају на Тргу републике. Не постоје никакве препреке у виду преосталих радова, које би могле да одложе тај рок. Желим да подсетим да нас 7. септембра очекује догађај у организацији Народног позоришта, где очекујемо учешће читавог ансамбла, када ће простор Трга републике засјати у пуном сјају – додао је Стојчић.