субота, 24. август 2019.

Карађорђева улица биће пуштена за саобраћај 1. септембра

Градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић рекао је гостујући у Јутарњем програму ТВ „Хепи” да ће Карађорђева улица бити пуштена за саобраћај 1. септембра, као и Топличин венац и Трг републике.

Он је апеловао на грађане да користе алтернативне правце у делу Карађорђеве улице, која је привремено затворена до понедељка.

– Препоручујем грађанима да користе алтернативне правце како би се у овом делу избегла гужва. Могуће је Улицом Гаврила Принципа и Краљевића Марка, а затим Херцеговачком ка кружном току до Старог савског моста – рекао је Рафаиловић и додао да ће Карађорђева улица 1. септембра бити потпуно пуштена за саобраћај.

Рафаиловић је нагласио да ће пуштањем за саобраћај ове улице бити растерећен саобраћај у центру града, јер, како је навео, она је озбиљна трансферзала од Дорћола до Старог савског моста.

– Да би растеретили саобраћај у центру, али и због радова и затварања Топличиног венца, после много година поново смо дозволили скретање лево са Бранковог моста у Поп Лукину улицу. У Секретаријату за саобраћај много смо размишљали у вези са овом одлуком, да ли је исплативо и да ли ће створити нове гужве на мосту, али за сада све добро функционише и грађани су задовољни. Видећемо и свакодневно ћемо пратити да ли ће ова одлука правити неке проблеме у саобраћају у будућности – рекао је секретар за саобраћај.

Рафаиловић је истакао да ће Трг републике бити готов 1. септембра и да је његова реконструкција била веома обимна, сложена и компликована.

– Потребно је било заменити сву инфраструктуру, документација није предвиђала све што је пронађено од археолошких остатака у земљу, потребни су били и конзерваторски подухвати. Најважније је да испуњавамо рок који смо дали и да ће до 1. септембра овај трг бити завршен – рекао је он и додао да ће такође и саобраћај на овом тргу, али и на Топличином венцу бити пуштен.

Према његовим речима, режим саобраћаја у овим деловима неће бити промењен, али је дата предност пешацима због чега су улице поплочане коцком и означене као зоне успореног саобраћаја.

Рафаиловић је поручио да је промењен сигнални план семафора у центру града због радова на важним саобраћајницама, али и у Баричу и Умци, како би проточност саобраћаја од Обреновца до Београда била боља.