субота, 24. август 2019.

Градоначелник Радојичић: Изградња „Тиршове 2” почиње на пролеће следеће године

Усвојен је предлог идејног решења „Тиршове 2” по ком ће ова здравствена установа имати 33 хиљаде квадрата, велики број паркинг места, као и једнокреветне и двокреветне собе, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Он је нагласио да су сви предлози које су експерти и његове колеге из Дечје клинике „Тиршова” постављали, реализовани и обухваћени овим идејним решењем.

– Посебно је важна локација ове болнице, која ће се налазити у центру Београда, а идејно решење обухвата изградњу приступница са ауто-пута и из Делиградске улице – рекао је градоначелник.

Према његовим речима, намера је да се цела процедура изградње убрза како би најмлађи пацијенти што пре добили нову болницу.

– Студија изводљивости ће бити готова у септембру, а за то време ће се припремати тендерска документација за следећу фазу, док ће Завод за урбанизам решавати урбанистички пројекат и припремати дозволе. У плану је да градња „Тиршове 2”, односно припрема локације и први кораци ка изградњи почну на пролеће – истакао је Радојичић.

Градоначелник је напоменуо да у септембру, на позив Европског удружења, путује у Хелсинки, где ће посетити најсавременије дечје болнице и разговарати о њиховом уређењу, изградњи и функционисању.

– Финска има здравствени концепт и уређеност на високом нивоу и посебно ми је драго што имају рационалан приступ, који не подразумева трошење огромних свота новца, већ су оне оптималне. Хелсинки је врло рационалан када су овакви пројекти у питању и важно је да и ми такве принципе применимо у нашој престоници и заједно са Министарством здравља обезбедимо нашим пацијентима боље услове за лечење – казао је градоначелник.

Он је подсетио на велики проблем ширења амброзије, са којим се град суочава у протеклих неколико година, и додао да он захтева дугорочан приступ када је његово решавање у питању.


– Прошле године смо издвојили 30 милиона динара, ове године дупло више, чак 60 милиона динара, и надамо се да ће се напредак видети иако ове године кишни дани нису били повољни за њено сузбијање. Амброзија прави здравствене проблеме нашим суграђанима и важно је да овоме приступимо озбиљно и одговорно – истакао је Радојичић.

Говорећи о решавању овог проблема, Радојичић је истакао да је најважнија дугорочна стратегија како би се амброзија искоренила.

– Направићемо стручни тим који ће урадити двадесетогодишњу стратегију решавања проблема ширења амброзије и анализе напретка из године у годину. Овај проблем је типичан пример како само дугорочним планирањем можемо доћи до квалитетних резултата – објаснио је градоначелник.

Он је подсетио да у Београду има 350 хиљада хектара, од чега један део уређује „Зеленило – Београд”, док су остали делови приватна својина.

– По уредби Владе Републике Србије, власници ових парцела су дужни да сузбијају амброзију, што они очигледно не раде, те смо принуђени да казне буду пооштрене – нагласио је градоначелник Београда и додао да ће стратегија обухватати и повећање казне за неодговорне власнике земљишта.