понедељак, 9. септембар 2019.

У Земуну нови центар за српску железницу

Председник Градске општине Земун Дејан Матић и потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовали су почетку радова на изградњи и модернизацији Техничко-путничке станице „Земун”. Дејан Матић је том приликом истакао да јединствена политика Владе Србије, Града Београда и градских општина доноси резултате и да ће овим пројектом Земун бити уписан на мапу саобраћајне инфраструктуре државе. 

– Поред тога, у Земуну градимо и пристан за међународне бродове, а наредне године, како смо и обећали, грађани Батајнице добиће петљу и прикључење на обилазницу око Београда – рекао је Матић, а преноси информативна служба ове општине. 

Како је истакла министарка Михајловић, овај пројекат је од изузетне важности за Железнице Србије, јер ће нова станица у Земуну допринети да брже, боље и ефикасније одржавамо возове.

– До краја 2020. године реконструисаћемо 800 километара пруга, градимо брзу пругу Београд – Будимпешта, уложили смо до сада 200 милиона евра у нове возове и још сто милиона ће бити уложено. Наш циљ је да грађани пожеле да уђу у нове возове и користе железницу – рекла је министарка Михајловић и захвалила општини Земун јер, како је навела, без ангажовања локалних самоупрва овакви пројекти се не могу реализовати. 

Техничко-путничка станица Земун гради се између железничких станица „Земун” и „Земун поље” на површини од 35 хектара. По звршетку радова, који су планирани за  новембар 2021. године, „Србија Воз” добиће савремену станицу за одржавање електро-моторних гарнитура, локомотива и путничких кола. Почетку радова на изградњи и модернизацији Техничко-путничке станице „Земун” присуствовали су и представници „Србија воза”, „Енергопројекта”,  као и представници других институција, наводи се у саопштењу општине Земун.