четвртак, 17. октобар 2019.

Весић: Уговор са ЕИБ-ом први корак ка решавању вишедеценијског проблема грађана Палилуле

Заменик градоначелника Горан Весић је рекао гостујући у вестима Студио Б да је Град Београд у Луксембургу са ЕИБ –ом потписао важан уговор за изградњу канализације на левој обали Дунава, која се обећава више од 30 година, али је нико није изградио.

–Читав посао изградње ће коштати 48 милиона евра, од тога Град  Београд ће обезбедити 13 милиона евра, а Европска инвестициона банка је дала кредит од 35 милиона евра – рекао је Весић и додао да изградња почиње на пролеће.

Он је подсетио да на овом делу Београда, који је испод нивоа Дунава живи више од 150. 000 људи који немају ни септичке јаме.

–Време је да се тај проблем реши и ми ћемо то учинити тако што ће бити изграђена фекална канализација, а од тога најважније је да ћемо урадити и пречистаче за прераду отпадних вода, па ће у Дунав отицати прерађена и прочишћена вода – истакао је заменик градоначелника.

Према његовим речима расписан је тендер за изградњу Дома здравља у Борчи и тај тендер ће бити завршен у наредних неколико недеља.

–Са Министарством грађевине радимо на пројекту реконструкције Зрењанинског пута, а то су три највећа проблема грађана на левој обали Дунава. Ово је први пут да неко мисли о свему томе и решава њихове проблеме – рекао је Весић.

Он је прецизирао да је у Луксембургу разговарао са представницима ЕИБ-а и о другим пројектима као што је изградња постројења за прераду отпадних вода у Остружници и  изградњи канализације у Калуђерици.

–Калуђерица је бивше дивље насеље и веома је важно да се и тамо уради канализација и реши тај проблем – објаснио је заменик градоначелника.

Говорећи о изградњи меморијалног центра „Старо сајмиште” Весић је рекао да је о томе разговарао и са председавајућим Међународне алијансе за сећање на Холокауст луксембуршким дипломатом Жорж Сантером.

–Причу о Старом сајмишту смо покренули 2014. године и заиста велика је срамота да се нико никада није позабавио тиме. Ми смо као Град пописали сву имовину, решавамо имовинско-правне послове и урадили смо предлог закона. Музеј ће бити на нивоу Републике Србије, па смо послали наш предлог Министарству културе и информисања и налази се на јавној расправи – рекао је он.

Весић је истакао да ће меморијални центар имати три независна музеја, о страдању ромског, српског и јеврејског народа.