уторак, 3. март 2020.

Весић: Дошао је крај пракси да улице раскопава ко како стигне

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, поводом данас усвојене Одлуке о заштити општинских путева и улица на територији града Београда, оценио је да је време да се прекине пракса са раскопавањем улица и тротоара мимо прописа. 

– Дошло је време да се прекине пракса да београдске улице и тротоаре раскопава ко како стигне, од грађевинских инвеститора до јавних предузећа, републичких и градских, а да се притом коловоз и тротоар не враћају у пређашње стање – упозорио је заменик градоначелника.

Одлуком се детаљно уређује обављање послова који се односе на заштиту општинских путева и улица на територији града Београда, пре свега у случајевима раскопавања и заузећа, хитних радова, као и режимa саобраћаја у зимском периоду. Одлука штити интересе грађана, њихове безбедности, обезбеђује услове за несметано одвијање саобраћаја, прописује уређење простора на којима се обављају радови и омогућава координацију и контролу током извођења радова на путевима и улицама на територији града Београда, рекао је Горан Весић.

Одлуком се прецизно прописује шта се подразумева под раскопавањем и заузећем општинског пута и улице, ко може да поднесе захтев, коме се исти подноси, са тачно наведеним прилозима за добијање сагласности управљача пута (ЈП „Путеви Београда”) и добијање решења Секретаријата за саобраћај. Детаљно се уређују обавезе инвеститора које се односе на обезбеђење градилишта и с тим у вези прописане су и високе прекршајне казне.

Весић је навео да се уводи гарантни рок за изведене радове од две године и у случају да у том периоду дође до оштећења у зони изведених радова, поправку оштећења дужан је да изврши инвеститор, односно управљач пута на терет инвеститора. Инвеститор је одговоран за сваку штету учињену трећим лицима која је последица извођења радова и дужан је да сноси све трошкове настале у вези са отклањањем оштећења.

– Посебан проблем је што поједина јавна предузећа злоупотребљавају могућност извођења „хитних радова” и тако без неопходних сагласности врше и редовне радове – рекао је Весић. 

Реализација хитних радова прописује у којим случајевима се они изводе (нпр. у случају изненадног оштећења, односно квара на објекту, постројењу, уређају, инсталацији или воду уграђеном у општински пут и улицу, као и на трамвајском или другом колосеку, услед којих би била угрожена безбедност саобраћаја, безбедност и здравље људи или услед којих би настала већа материјална штета), те да они не могу да трају дуже од 24 часа, осим у случају претходног прибављања сагласности и решења управљача пута и Секретаријата за саобраћај, затим начин њиховог извођења, а нарочито враћање пута и улице у првобитно и технички исправно стање, што се врши у складу са техничким упутством које је саставни део одлуке.

– Прекинуће се са праксом да Град уложи новац у реконструкцију улице или тротоаре, а да се после само неколико недеља све то раскопа јер се неко предузеће „сетило” да треба да спроведе „хитне радове”. Одлука предвиђа да, у случајевима када су пут и улица изграђени или реконструисани, није дозољено раскопавање истог у року од две године, осим у изузетном случају уколико се прибави сагласност и услови управљачa пута, односно када изведени радови на општинском путу и улици нису предати управљачу на управљање – поручио је заменик градоначелника Београда. 

Одлуком је предвиђена обавеза координације извођења радова правних лица која управљају линијским инфраструктурним објектима, инсталацијама, водовима и друго, тако што ће управљачу пута доставати годишње планове радова на објектима линијске инфраструктуре најкасније до 1. октобра текуће године за наредну годину. Ови планови усклађиваће се са годишњим програмом радова на изградњи, реконструкцији и одржавању општинских улица и путева и достављаће се Секретаријату за саобраћај.

Овом одлуком прописују се и обавезе управљача пута, а посебно да организује надзор над извођењем радова на враћању заузете и раскопане површине општинског пута и улице у првобитно и технички исправно стање, и обавезе надзорног органа у погледу надзора над извођењем ових радова.

Одборници су на данашњој седници усвојили и измене и допуне Одлуке о оглашавању на територији града Београда, као и измене Одлуке о накнадама за коришћење јавних путева за територију града Београда.