петак, 10. април 2020.

Никодијевић: Упоредо са дезинфекцијом, Завод за биоциде почиње и дератизацију

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је гостујући на ТВ Хепи да дезинфекција у Београду функционише по плану, те да се иста врши на више нивоа.

Никодијевић је појаснио да су руске јединице, које веома ефикасно дезинфикују површине, у Београду прво третирале Гинеколошко-акушерску клинику „Народни фронт”, где је доста људи заражено и у изолацији. 

– То је болница од виталног значаја и она мора да ради, тако да је то место било приоритет када је у питању Београд. Руси су дезинфиковали и друге градове и места где је пандемија највише изражена – рекао је Никодијевић, те додао да је то само један ниво дезинфекције која се спроводи. 

Говорећи о организацији вршења дезинфекције у Београду, председник Скупштине града је истакао да први и основни задатак врши комунално предузеће „Градска чистоћа”, које третира међублоковске површине, улице и места на којима се крећу грађани.

– Осим овог основног степена, други ниво дезинфекције врши Завод за биоциде и медицинску екологију, који је пре свега задужен за третирање здравствених установа, као и установа социјалне заштите и места на којима је већи број оболелих људи. Дневно дезинфикују чак 60 хиљада квадрата – рекао је Никодијевић.

Како је навео, за грађане су на 28 локација у граду постављени канистери са натријум-хипохлоритом, за потребе дезинфекције станова и улаза у зграду.

– Град Београд је са „Градском чистоћом” поставио цистерне, одакле свако може да узме дезинфекционо средство у количини која му је потребна, те да њиме третира приватни дом, улаз у зграду, спратове зграда и слично. Грађани се путем сајта Града могу информисати о местима на којима су постављене цистерне, с обзиром на то да је на истом објављен списак свих општина и локација на којима се цистерне налазе. Такође, још један ниво дезинфекције који је организован у граду врши и ЈП „Градско стамбено” које одржава зградe. У оквиру редовног програма они врше дезинфекцију и чишћење зграда. Тешко је да се све постигне одједном, али у року од 10 до 15 дана све зграде ће бити истретиране. У међувремену, грађани могу сами да преузму средство и третирају своје зграде – поручио је он.

Никодијевић је истакао да осим дезинфекције, Завод за биоциде врши и дератизацију по зградама, како би се спречило ширење других болести и множење глодара. 

– Прва општина која је на списку за третирање јесте општина Чукарица, а затим се прелази и на друге општине. Биће потребно око месец дана да се све заврши, али најважније је да ће све бити извршено по плану – навео је он.

Никодијевић је додао да продавнице за викенд неће радити, те да су оне јутрос биле отворене за пензионере, а други грађани куповину могу да обаве до 15 часова. 

Осврнуо се на доставу заштитне опреме коју обезбеђује држава и нагласио да је обезбеђена заштитна опрема за раднике Завода за биоциде и медицинску екологију, који константно раде на дезинфекцији и који су уз здравствене раднике на првој линији, с обзиром на то да улазе у жаришта вируса.

Никодијевић је појаснио да је заштитна опрема са оделима, везирима и рукавицама у Београду највише потребна управо њима, те да је обезбеђена довољна количина. 

– Имамо довољно опреме, а држава је успела да набави велики број заштитних одела, тако да ће их бити и за целу Србију. Сматрам да смо се добро снашли, чак и боље у односу на развијеније и богатије земље, захваљујући пре свега председнику Србије Александру Вучићу, који има комуникацију са најважнијим лидерима светa – закључио је председник Скупштине Града Београда.