petak, 10. april 2020.

Nikodijević: Uporedo sa dezinfekcijom, Zavod za biocide počinje i deratizaciju

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je gostujući na TV Hepi da dezinfekcija u Beogradu funkcioniše po planu, te da se ista vrši na više nivoa.

Nikodijević je pojasnio da su ruske jedinice, koje veoma efikasno dezinfikuju površine, u Beogradu prvo tretirale Ginekološko-akušersku kliniku „Narodni front”, gde je dosta ljudi zaraženo i u izolaciji. 

– To je bolnica od vitalnog značaja i ona mora da radi, tako da je to mesto bilo prioritet kada je u pitanju Beograd. Rusi su dezinfikovali i druge gradove i mesta gde je pandemija najviše izražena – rekao je Nikodijević, te dodao da je to samo jedan nivo dezinfekcije koja se sprovodi. 

Govoreći o organizaciji vršenja dezinfekcije u Beogradu, predsednik Skupštine grada je istakao da prvi i osnovni zadatak vrši komunalno preduzeće „Gradska čistoća”, koje tretira međublokovske površine, ulice i mesta na kojima se kreću građani.

– Osim ovog osnovnog stepena, drugi nivo dezinfekcije vrši Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, koji je pre svega zadužen za tretiranje zdravstvenih ustanova, kao i ustanova socijalne zaštite i mesta na kojima je veći broj obolelih ljudi. Dnevno dezinfikuju čak 60 hiljada kvadrata – rekao je Nikodijević.

Kako je naveo, za građane su na 28 lokacija u gradu postavljeni kanisteri sa natrijum-hipohloritom, za potrebe dezinfekcije stanova i ulaza u zgradu.

– Grad Beograd je sa „Gradskom čistoćom” postavio cisterne, odakle svako može da uzme dezinfekciono sredstvo u količini koja mu je potrebna, te da njime tretira privatni dom, ulaz u zgradu, spratove zgrada i slično. Građani se putem sajta Grada mogu informisati o mestima na kojima su postavljene cisterne, s obzirom na to da je na istom objavljen spisak svih opština i lokacija na kojima se cisterne nalaze. Takođe, još jedan nivo dezinfekcije koji je organizovan u gradu vrši i JP „Gradsko stambeno” koje održava zgrade. U okviru redovnog programa oni vrše dezinfekciju i čišćenje zgrada. Teško je da se sve postigne odjednom, ali u roku od 10 do 15 dana sve zgrade će biti istretirane. U međuvremenu, građani mogu sami da preuzmu sredstvo i tretiraju svoje zgrade – poručio je on.

Nikodijević je istakao da osim dezinfekcije, Zavod za biocide vrši i deratizaciju po zgradama, kako bi se sprečilo širenje drugih bolesti i množenje glodara. 

– Prva opština koja je na spisku za tretiranje jeste opština Čukarica, a zatim se prelazi i na druge opštine. Biće potrebno oko mesec dana da se sve završi, ali najvažnije je da će sve biti izvršeno po planu – naveo je on.

Nikodijević je dodao da prodavnice za vikend neće raditi, te da su one jutros bile otvorene za penzionere, a drugi građani kupovinu mogu da obave do 15 časova. 

Osvrnuo se na dostavu zaštitne opreme koju obezbeđuje država i naglasio da je obezbeđena zaštitna oprema za radnike Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koji konstantno rade na dezinfekciji i koji su uz zdravstvene radnike na prvoj liniji, s obzirom na to da ulaze u žarišta virusa.

Nikodijević je pojasnio da je zaštitna oprema sa odelima, vezirima i rukavicama u Beogradu najviše potrebna upravo njima, te da je obezbeđena dovoljna količina. 

– Imamo dovoljno opreme, a država je uspela da nabavi veliki broj zaštitnih odela, tako da će ih biti i za celu Srbiju. Smatram da smo se dobro snašli, čak i bolje u odnosu na razvijenije i bogatije zemlje, zahvaljujući pre svega predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ima komunikaciju sa najvažnijim liderima sveta – zaključio je predsednik Skupštine Grada Beograda.