субота, 2. мај 2020.

Радојичић: Јавни превоз креће 8. маја и прописано је око 20 правила о понашању путника

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је рекао да ће градски превоз у Београду поново почети да функционише 8. маја и одвијаће се по фазама, од којих прва подразумева да ће се превозити искључиво запослени, а прописано је укупно око 20 правила о понашању путника.

Он је истакао да је сва правила дао Градски завод за јавно здравље, те да ће се осим ношења заштитине опреме поштовати и социјална дистанца, због чега ће се улазити на једна врата, и то по принципу један по један.

– У возилу ће бити редар који ће контролисати да ли грађани поштују прописана правила и водити рачуна о броју путника, те контролом „бус плус” картице проверавати да ли је реч о запосленим лицима или не. На дуплим седиштима моћи да седи само по једна особа, a места ће бити означена налепницама које ће бити и на поду возила, али биће означена и места за стајање и кретање путника кроз возило – рекао је Радојичић за Танјуг.

Он је нагласио да ће број путника у једном возилу зависити од величине самог возила, али да ће их отприлике бити упола мање него пре епидемије.

– Како би се грађанима олакшало да држе дистанцу и придржавају се прописаних мера, означавање се не врши само у аутобусима, већ и на београдским стајалиштима, где се могу видети исцртане црвене тачке. Важно је да док чекају аутобус, грађани стоје на растојању од метар и по, а не близу једни других, као што је раније био случај – прецизирао је градоначелник.

Радојичић је истакао да су дезинфекција и чистоћа возила у градском превозу изузетно значајни, те да ће се са тиме наставити и убудуће.

– Град Београд даје свој допринос на тај начин што ће примењивати мере које препоручују епидемиолози и одговорна лица, али и сваки појединац мора дати свој допринос тако што ће приликом коришћења градског превоза поштовати прописана правила понашања. Поновно успостављање и организовање превоза подразумева четири фазе, од којих ће у првој превоз моћи да користе искључиво запослени. Како се буду активирале одређене привредне гране, тако ће број људи који се вози бити све већи – рекао је Радојичић и додао да ће у другој фази превоз моћи да користе ђаци и студенти, у трећој незапослени, туристи и друга лица, а у четвртој и суграђани старији од 65 година.

Навео је да је у ситуацији када се цео свет бори са вирусом корона, градски превоз изазов за све велике градове, не само за Београд, те додао да верује да ће се добром организацијом и личном одговорношћу максимално смањити ризик од ширења инфекције.

– Било је тешко када су се због вируса корона уводиле забране, али је још теже када се оне укидају и када почињемо да функционишемо на другачији начин него што је то било пре епидемије. Са рестриктивне, прелазимо на политику личне одговорности, у којој је врло важно да сваки појединац буде свестан ризка који постоје и на свој начин пружи допринос да се с једне стране не разболи, а с друге да се епидемија не шири – закључио је градоначелник Београда.