понедељак, 4. мај 2020.

Весић: Почиње нормализација живота у Београду

Београд у градским вртићима има око 58.000 деце, а у приватним око 20.000, и до данас у 15 сати, за градске вртиће пријавило се 13.535 деце, тако да са приватним вртићима у понедељак очекујемо укупно око 20.000 деце, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у Београдској хроници.

Весић је истакао да је до сада пријављено око 25 одсто деце.

– У понедељак се 5.890 запослених у вртићима враћа на посао. Све смо припремили, дезинфиковали просторе, третирали дворишта на крпеље и све друго што је потребно за нормалан рад. На посао се неће одмах вратити 225 запослених који су као волонтери за ово време помагали у „ковид” болницама, на чему смо им захвални. Они ће бити на заслуженом двонедељном одмору, а желим да апелујем на родитеље да не шаљу децу у вртиће ако не морају. Ако нема ко да их чува, вртићи су ипак спремни, а од 11. маја биће спремни и дневни боравци за децу у школама на које имају право деца до 12 година – казао је Весић.

Он је подсетио да ће од петка почети са радом и градски превоз и да постоје два начина на који се грађани могу превозити.

– Према одлуци Владе Србије, у првој фази јавни превоз могу да користе само запослени, као што је то и у многим другим европским земљама. Разлог за то јесте почетак рада привреде, тако да ће се они који имају радне обавезе превозити на посао. Они који немају потребе да се крећу, попут пензионера, ђака и других, треба да остану код својих кућа, јер јавни превоз је место на коме се најлакше може пренети зараза и управо зато су мере које је прописао Градски завод за јавно здравље тако ригорозне. Доказ за запослене је персонална месечна картица за запослене или уколико је немате, са радним налогом за тај дан купује се једнодневна, тродневна или петодневна карта. У свим европским градовима јавни превоз је редукован и епидемиолошке мере су важније од јавног превоза. У овом тренутку најважније је да се људи не заразе и зато је улазак са маском обавезан – казао је Весић.

Он је нагласио да ће у петак на улицама Београда бити 1.058 возила, док ће на приградским линијама радити 234 возила.

– Почеће да ради 469 аутобуских линија, 153 градске и 316 приградских, седам трамвајских и пет тролејбуских. С обзиром на то да је завршен део Савског трга, од петка ћемо поново имати линије 6, 7, 9, 12 и 14 и трамваји ће поново прелазити преко Савског трга. Раде и аутобуси на линијама 3А и 5А уместо постојећих трамваја, тако да ће возила бити довољно – казао је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да се тренутно ради на правцу од Дринчићеве до Француске улице и нагласио да ће ти радови бити завршени до 1. јуна, а да ће се радити и током јула и августа, како би што више посла било завршено. 

Заменик градоначелника је истакао и да је Град у протеклом периоду исплаћивао пуне плате запосленима, као и да сутра почиње исплата за 309 самосталних уметника.

– Економија је важна, борили смо се да не стане ниједно градилиште, јер ако грађевинска индустрија ради, брже ћемо се вратити на привредни ниво пре епидемије, што значи да су градске финансије боље и да се ефикасније спроводе сви планирани пројекти – истакао је Горан Весић.