ponedeljak, 4. maj 2020.

Vesić: Počinje normalizacija života u Beogradu

Beograd u gradskim vrtićima ima oko 58.000 dece, a u privatnim oko 20.000, i do danas u 15 sati, za gradske vrtiće prijavilo se 13.535 dece, tako da sa privatnim vrtićima u ponedeljak očekujemo ukupno oko 20.000 dece, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u Beogradskoj hronici.

Vesić je istakao da je do sada prijavljeno oko 25 odsto dece.

– U ponedeljak se 5.890 zaposlenih u vrtićima vraća na posao. Sve smo pripremili, dezinfikovali prostore, tretirali dvorišta na krpelje i sve drugo što je potrebno za normalan rad. Na posao se neće odmah vratiti 225 zaposlenih koji su kao volonteri za ovo vreme pomagali u „kovid” bolnicama, na čemu smo im zahvalni. Oni će biti na zasluženom dvonedeljnom odmoru, a želim da apelujem na roditelje da ne šalju decu u vrtiće ako ne moraju. Ako nema ko da ih čuva, vrtići su ipak spremni, a od 11. maja biće spremni i dnevni boravci za decu u školama na koje imaju pravo deca do 12 godina – kazao je Vesić.

On je podsetio da će od petka početi sa radom i gradski prevoz i da postoje dva načina na koji se građani mogu prevoziti.

– Prema odluci Vlade Srbije, u prvoj fazi javni prevoz mogu da koriste samo zaposleni, kao što je to i u mnogim drugim evropskim zemljama. Razlog za to jeste početak rada privrede, tako da će se oni koji imaju radne obaveze prevoziti na posao. Oni koji nemaju potrebe da se kreću, poput penzionera, đaka i drugih, treba da ostanu kod svojih kuća, jer javni prevoz je mesto na kome se najlakše može preneti zaraza i upravo zato su mere koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje tako rigorozne. Dokaz za zaposlene je personalna mesečna kartica za zaposlene ili ukoliko je nemate, sa radnim nalogom za taj dan kupuje se jednodnevna, trodnevna ili petodnevna karta. U svim evropskim gradovima javni prevoz je redukovan i epidemiološke mere su važnije od javnog prevoza. U ovom trenutku najvažnije je da se ljudi ne zaraze i zato je ulazak sa maskom obavezan – kazao je Vesić.

On je naglasio da će u petak na ulicama Beograda biti 1.058 vozila, dok će na prigradskim linijama raditi 234 vozila.

– Počeće da radi 469 autobuskih linija, 153 gradske i 316 prigradskih, sedam tramvajskih i pet trolejbuskih. S obzirom na to da je završen deo Savskog trga, od petka ćemo ponovo imati linije 6, 7, 9, 12 i 14 i tramvaji će ponovo prelaziti preko Savskog trga. Rade i autobusi na linijama 3A i 5A umesto postojećih tramvaja, tako da će vozila biti dovoljno – kazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da se trenutno radi na pravcu od Drinčićeve do Francuske ulice i naglasio da će ti radovi biti završeni do 1. juna, a da će se raditi i tokom jula i avgusta, kako bi što više posla bilo završeno. 

Zamenik gradonačelnika je istakao i da je Grad u proteklom periodu isplaćivao pune plate zaposlenima, kao i da sutra počinje isplata za 309 samostalnih umetnika.

– Ekonomija je važna, borili smo se da ne stane nijedno gradilište, jer ako građevinska industrija radi, brže ćemo se vratiti na privredni nivo pre epidemije, što znači da su gradske finansije bolje i da se efikasnije sprovode svi planirani projekti – istakao je Goran Vesić.