уторак, 5. мај 2020.

Јавни градски превоз у Београду функционисаће искључиво према здравственим протоколима

Секретар за јавни превоз Града Београда Јовица Васиљевић истакао је данас на конференцији за медије, одржаној у погону ЈКП ГСП „Београд” на Новом Београду, да ће јавни градски превоз почети да функционише од петка, 8. маја, уз строго поштовање прописаних мера и правила понашања у оквиру здравствених протокола којима је превоз регулисан током епидемије вируса COVID-19. 

Догађају су присуствовали директор ЈКП ГСП „Београд” Радиша Момчиловић, члан Кризног штаба за борбу против епидемије др Предраг Кон, као и др Славица Марис из Градског завода за јавно здравље Београд. 

Васиљевић је истакао да су Секретаријат за јавни превоз и Град Београ по питању поновног успостављања јавног градског превоза следили искључиво упутства епидемиолога. 

– Са те стране, Секретаријат сва ова правила третира као здравствени и епидемиолошки протокол за понашање у јавном превозу. У складу са тим, све мере које су донете и упутства која су дата превозницима, у смислу обележавања возила и свега другог, имају за циљ да обезбеде окружење, које ће са здравственог аспекта бити максимално безбедно. Правила која су прописана биће строго поштована у возилима јавног градског превоза. Путници који немају одговарајућу заштитну опрему, односно маске и рукавице употребљене на прави начин, неће моћи да улазе у возила – рекао је Васиљевић. 

Према његовим речима, возачи ће имати овлашћење да зауставе возило уколико неко од путника уђе у аутобус без заштитне опреме и не жели да изађе након што га лице задужено за спровођење мера на то упозори. 

– Сви превозници су дужни да обезбеде присуство лица које ће контролисати путнике на улазу, њихову заштитну опрему и валидацију карте за превоз, али и усмеравати путнике у возилу до одговарајућих места за седење и стајање. Уколико неко покуша да уђе у возило без поштовања наведених правила, возачи ће заустављати аутобусе, обавештавати оперативни контролни центар Секретаријата за јавни превоз, одакле ће бити контактирана Комунална милиција која ће се налазити на одређеним пунктовима и у веома кратком року долазиће на лице места како би интервенисала. Овом приликом апелујем на путнике да, пре свега због свог здравља, помогну људима који стоје на улазима аутобуса и напомену им да се у возилу налази лице које не поштује протокол – додао је Васиљевић. 

Директор ГСП „Београд” Радиша Момчиловић истакао је да је ово предузеће обавило све неопходне припреме за поновно успостављање јавног превоза 8. маја. Возила ће бити адекватно обележена, а припремљен је и довољан број људи који ће радити на контроли имплементације свих прописаних мера за спречавање ширења вируса.

Спремно дочекујемо поновни почетак рада јавног линијског превоза, поручио је Момчиловић.  

Члан Кризног штаба за борбу против епидемије – епидемиолог др Предраг Кон истакао је да функционисање градског саобраћаја представља знак да се ситуација нормализује.

– Битно је знати да је вирус и даље у циркулацији, али знатно мањој. Сада је између два и три одсто од свих тестираних. Његова циркулација ће се и даље смањивати, а поделом превоза у четири фазе желели смо да до минимума смањимо сваки ризик преношења вируса у самом градском превозу. Важно је разумети да посебно старији од 65 година и они који имају хроничне болести и даље не треба да користе превоз. У првој фази планирано је да га користе искључиво запослени, уз заштитну маску. После прве фазе, чије ће трајање зависити од резултата које добијемо, почеће друга, када ће превоз моћи да користе ученици, а у трећој фази сви остали који нису запослени, а млађи су од 65 година. Тек на крају ће градски превоз моћи да користе и најосетљивији, а то ће бити релативно брзо, јер не очекујемо да ће вирус после маја бити активан. Оног момента када се падне на испод један одсто, само је теоријски могуће заражавање. Примењене су све мере да до заражавања у аутобусу не долази и желим да суграђанима пренесем поруку да вирус може да се контролише и да се тако спречи умирање. Ми стално пратимо стање и имамо капацитете да благовремено приметимо сваку промену у односу на ситуацију. Она сада излази из претеће и полако се нормализује – рекао је Кон и подсетио да ћемо по изласку из првог таласа епидемије и даље бити у стању пандемије, током које ће се стање и даље константно пратити и предлагати потребне мере и активности. 

Др Славица Марис је истакла да су све препоруке написане како би се ризик од трансмисије вируса свео на минимум.

– Мере подразумевају да сваки путник пре уласка у аутобус носи заштитну маску и рукавице. Важно је да се улази на предња врата и да су места за седење и стајање јасно обележена. Водили смо рачуна да дистанца између путника буде минимум метар и по. Централна вентилација у аутобусу неће бити дозвољена, а проветравање ће се вршти отварањем прозора или врата. Обавезно је ношење и личне заштите за возаче, који су одвојени од путника. Апелујемо на суграђане који ће у првој фази корстити превоз да поштују све мере како бисмо се успешно изборили са епидемијом – рекла је Славица Марис и додала да ће бити појачана и мера дезинфекције.