utorak, 5. maj 2020.

Javni gradski prevoz u Beogradu funkcionisaće isključivo prema zdravstvenim protokolima

Sekretar za javni prevoz Grada Beograda Jovica Vasiljević istakao je danas na konferenciji za medije, održanoj u pogonu JKP GSP „Beograd” na Novom Beogradu, da će javni gradski prevoz početi da funkcioniše od petka, 8. maja, uz strogo poštovanje propisanih mera i pravila ponašanja u okviru zdravstvenih protokola kojima je prevoz regulisan tokom epidemije virusa COVID-19. 

Događaju su prisustvovali direktor JKP GSP „Beograd” Radiša Momčilović, član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije dr Predrag Kon, kao i dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. 

Vasiljević je istakao da su Sekretarijat za javni prevoz i Grad Beogra po pitanju ponovnog uspostavljanja javnog gradskog prevoza sledili isključivo uputstva epidemiologa. 

– Sa te strane, Sekretarijat sva ova pravila tretira kao zdravstveni i epidemiološki protokol za ponašanje u javnom prevozu. U skladu sa tim, sve mere koje su donete i uputstva koja su data prevoznicima, u smislu obeležavanja vozila i svega drugog, imaju za cilj da obezbede okruženje, koje će sa zdravstvenog aspekta biti maksimalno bezbedno. Pravila koja su propisana biće strogo poštovana u vozilima javnog gradskog prevoza. Putnici koji nemaju odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno maske i rukavice upotrebljene na pravi način, neće moći da ulaze u vozila – rekao je Vasiljević. 

Prema njegovim rečima, vozači će imati ovlašćenje da zaustave vozilo ukoliko neko od putnika uđe u autobus bez zaštitne opreme i ne želi da izađe nakon što ga lice zaduženo za sprovođenje mera na to upozori. 

– Svi prevoznici su dužni da obezbede prisustvo lica koje će kontrolisati putnike na ulazu, njihovu zaštitnu opremu i validaciju karte za prevoz, ali i usmeravati putnike u vozilu do odgovarajućih mesta za sedenje i stajanje. Ukoliko neko pokuša da uđe u vozilo bez poštovanja navedenih pravila, vozači će zaustavljati autobuse, obaveštavati operativni kontrolni centar Sekretarijata za javni prevoz, odakle će biti kontaktirana Komunalna milicija koja će se nalaziti na određenim punktovima i u veoma kratkom roku dolaziće na lice mesta kako bi intervenisala. Ovom prilikom apelujem na putnike da, pre svega zbog svog zdravlja, pomognu ljudima koji stoje na ulazima autobusa i napomenu im da se u vozilu nalazi lice koje ne poštuje protokol – dodao je Vasiljević. 

Direktor GSP „Beograd” Radiša Momčilović istakao je da je ovo preduzeće obavilo sve neophodne pripreme za ponovno uspostavljanje javnog prevoza 8. maja. Vozila će biti adekvatno obeležena, a pripremljen je i dovoljan broj ljudi koji će raditi na kontroli implementacije svih propisanih mera za sprečavanje širenja virusa.

Spremno dočekujemo ponovni početak rada javnog linijskog prevoza, poručio je Momčilović.  

Član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije – epidemiolog dr Predrag Kon istakao je da funkcionisanje gradskog saobraćaja predstavlja znak da se situacija normalizuje.

– Bitno je znati da je virus i dalje u cirkulaciji, ali znatno manjoj. Sada je između dva i tri odsto od svih testiranih. Njegova cirkulacija će se i dalje smanjivati, a podelom prevoza u četiri faze želeli smo da do minimuma smanjimo svaki rizik prenošenja virusa u samom gradskom prevozu. Važno je razumeti da posebno stariji od 65 godina i oni koji imaju hronične bolesti i dalje ne treba da koriste prevoz. U prvoj fazi planirano je da ga koriste isključivo zaposleni, uz zaštitnu masku. Posle prve faze, čije će trajanje zavisiti od rezultata koje dobijemo, počeće druga, kada će prevoz moći da koriste učenici, a u trećoj fazi svi ostali koji nisu zaposleni, a mlađi su od 65 godina. Tek na kraju će gradski prevoz moći da koriste i najosetljiviji, a to će biti relativno brzo, jer ne očekujemo da će virus posle maja biti aktivan. Onog momenta kada se padne na ispod jedan odsto, samo je teorijski moguće zaražavanje. Primenjene su sve mere da do zaražavanja u autobusu ne dolazi i želim da sugrađanima prenesem poruku da virus može da se kontroliše i da se tako spreči umiranje. Mi stalno pratimo stanje i imamo kapacitete da blagovremeno primetimo svaku promenu u odnosu na situaciju. Ona sada izlazi iz preteće i polako se normalizuje – rekao je Kon i podsetio da ćemo po izlasku iz prvog talasa epidemije i dalje biti u stanju pandemije, tokom koje će se stanje i dalje konstantno pratiti i predlagati potrebne mere i aktivnosti. 

Dr Slavica Maris je istakla da su sve preporuke napisane kako bi se rizik od transmisije virusa sveo na minimum.

– Mere podrazumevaju da svaki putnik pre ulaska u autobus nosi zaštitnu masku i rukavice. Važno je da se ulazi na prednja vrata i da su mesta za sedenje i stajanje jasno obeležena. Vodili smo računa da distanca između putnika bude minimum metar i po. Centralna ventilacija u autobusu neće biti dozvoljena, a provetravanje će se vršti otvaranjem prozora ili vrata. Obavezno je nošenje i lične zaštite za vozače, koji su odvojeni od putnika. Apelujemo na sugrađane koji će u prvoj fazi korstiti prevoz da poštuju sve mere kako bismo se uspešno izborili sa epidemijom – rekla je Slavica Maris i dodala da će biti pojačana i mera dezinfekcije.