петак, 22. мај 2020.

Никодијевић: Скупштина ће гласати о одлукама донесеним за време ванредног стања

Ванредно стање је укинуто, али епидемија није прошла, и као одговорни људи морамо водити рачуна о безбедности одборника, новинара и стручних служби, те смо заједно са Заводом за јавно здравље одлучили да наредну седницу Скупштине града одржимо у Сава центру, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић.

– Сала на Тргу Николе Пашића не може да обезбеди довољан размак, пролази између клупа су мали и не постоји могућност да одборник изађе за говорницу, а да при том не дође у контакт са другим одборницима. То је све у супротности с препорукама Завода за јавно здравље, док Мала сала Сава центра испуњава потребне услове. У њој се одржавају светски конгреси, има све техничке могућности које су нам потребне за рад, има 880 места, док је нама потребно 120-130. Јасно је да у том случају постоји могућност поштовања потребне социјалне дистанце за сваког одборника и члана стручних служби, нема потребе за плексигласом, а у самом објекту постоје и дезобаријере. Такође, сви посетиоци и запослени обавезни су да носе маске које ће и добити, а сала ће претходно бити и дезинфикована. Тако ћемо моћи да гарантујемо безбедност свакоме ко учествује у раду седнице Скупштине града – рекао је Никодијевић за ТВ Прва.

Он је подсетио да ће седница бити одржана 29. маја, те да ће позиви одборницима бити послати током данашњег дана.

– Уз позив ће бити послато и обавештење о месту одржавања седнице, свим предузетим мерама и потребним упутствима. Дневни ред предвиђа усвајање свих одлука донетих за време ванредног стања, јер нас закон обавезује да то учинимо у року од 30 дана од укидања ванредног стања. Те одлуке биле су јавне и у време ванредног стања, а ради се о ребалансу буџета, одлукама о вртићима, угоститељским објектима, а на дневном реду биће и један број тачака по редовној процедури, пре свега у области урбанизма, јер важно нам је да Београд што више буде покривен урбанистичким плановима. Међу тачкама дневног реда наћи ће се и извештаји о раду омбудсмана за прошлу годину, реализацији програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за 2019. годину, као и допуне одлука о јавним паркиралиштима, снабдевању топлотном енергијом, оснивању слободне зоне Београд, утврђивању категорија корисника који плаћају субвенционисану цену комуналних услуга и учешћу Секретаријата за јавни превоз у Међународној асоцијацији за јавни превоз – прецизирао је Никодијевић.