субота, 1. август 2020.

Радојичић честитао 136. годишњицу ЈКП „Градска чистоћа”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић честитао је Јавном комуналном предузећу „Градска чистоћа” 136. годиншњицу постојања и рада.

– Импозантних 136 година традиције које чине богату, а недовољно препознату историју Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” Београда сведоче о граду који је још у претпрошлом веку препознао потребу за систематским начином решавања смећа. ЈКП „Градска чистоћа” је од те давне 1884. године до данас доживела изузетне трансформације, од једноставних метли и запрежних кола која су вукли коњи до најсавременије механизације и технолошких решења по принципима „паметног града”. А ипак, главни мотор свега тога су пожртвовани људи, радници „Градске чистоће”. Управо они невидљиви борци за Београд, који, најчешће, у време када сви други грађани спавају, сакупљају и односе смеће, чисте и перу улице само да бисмо, када се пробудимо, затекли наш град освежен и умивен за ново свитање – рекао је градоначелник.

Радојичић је подсетио да наш народ не каже так тако да је „чистоћа пола здравља”.

– То је посебно важно управо сада, када усред пандемије изазване вирусом корона, уз помоћ и непрекидни рад „Градске чистоће” успевамо да чувамо сопствено и здравље других људи. Треба истаћи да се отпад, а нарочито онај потенцијално бактериолошки загађен, као што су маске и рукавице, одлаже на безбедан начин и зато овом приликом апелујемо и на грађане и на правна лица да о томе воде рачуна. Екипе ЈКП „Градска чистоћа” имају уистину захтеван задатак, да на 11 београдских општина чисте 2.250 улица и да сваког дана однесу више од 1.500 тона смећа на једину градску депонију, уз све друге задатке за које су одговорни, а да је за све то ангажовано мање од 2.700 радника. Али, они све то ипак постижу сваког дана, без жалби, уз осмех, и зато заслужују нашу захвалност. И то не само данас, када славе свој јубилеј, већ и свих осталих дана када обављају делатност без које би наш живот био неподношљив – рекао је градоначелник Радојичић.