уторак, 6. октобар 2020.

Градоначелник Радојичић у Палати Уједињених нација: Kључна реч 2020. је превенција

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић говорио је данас на Форуму градоначелника 2020. у Палати Уједињених нација у Женеви. Панел је посвећен борби против природних непогода, а поред Београда своја искуства поделили су и градоначелници Прага, Хелсинкија, Атине, Берна, Будимпеште, Сарајева и многих других градова.

Радојичић је говорио о тешким поплавама које су погодиле Србију 2014. године. Општина Обреновац је тада претрпела највећу природну катастрофу, изгубљени су животи, 30.000 људи је евакуисано, а настала је велика материјална штета на објектима и инфраструктури.

– Овај догађај условио је промену стратешког приступа у решавању проблема природних непогода. Формализована је промена плана суочавања са природним катастрофама, тако да је сада надлежност локалних власти проширена чиме смо створили услове за брзу и ефикасну реакацију у кризи. Тада смо формирали и Градски штаб за ванредне ситуације чија се ефикаснст видела и у претходним месецима током епидемије – рекао је Радојичић. 

Он је нагласио да је тада усвојен сет закона који је у складу са документом канцеларије Уједињених нација за смањивање штета од катастофа 201–2030. Такође је истакао да је тај догађај изазвао и ревизију система цивилне заштите, која је била задужена за одбрану од непогода протеклих 30 година, а за унапређење инфраструктуре и система превенције од поплава опредељен је износ од 70 милиона евра. Ова средства коришћена су за чишћење канала, поправку канализационих и водоводних мрежа, обнављање подручја речних обала и изградњу насипа.

– Данас је Обреновац безбеднији град, чији су капацитети током великих падавина у неколико наврата тестирани – истакао је градоначелник.

Он је додао да се континуирано ради на пројекту развијања система за рано упозорење на поплаве, који Град Београд спроводи са Канцеларијом УН за развој (УНДП).

– Београд има скоро 200 водотокова другог реда. То је природно богатство нашег града, али и потенцијални ризик. Одредили смо 20 локација за постављање мерних уређаја нивоа река и 40 кишомера. Набавили смо неопходну опрему и трентуно се ради на њеном постављању. Ови уређаји ће нем благовремено слати саопштења о потенцијалним ризицима, како бисмо могли на време да реагујемо и заштитимо становнишво и добра – казао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је вредност ове опреме око 400.000 евра и да ће у сарадњи са Републичким хидрометеоролошким заводом, који ће обрађивати ове податке, убудуће моћи да се превенирају многи догађаји чије смо последице до сада могли само да санирамо.

– Kључна реч 2020. је превенција. Ја сам лекар и знам колико је превенција важна и због тога се на овом пројекту нећемо зауставити. У плану је изградња великог кризног командног центра за територију целог града, као и постављање система сирена. Вредност ова два планирана пројекта је око 15 милиона евра. Београд ће добити најсавременији центар који ће обухватити систем раног упозорења у коме се обрађују прикупљени подаци о водостају. Такође, постојаће систем раног упозорење о хемијским инцидентима а пратиће се и обрађивати подаци о води, ваздуху, буци и земљотресу. У целом Београду биће постављена и 311 сирена. Да бисмо развили паметан град, неопходно је да улажемо у информационе системе и технологију, јер су нам у овом случају подаци савезници у превенцији непогода – објаснио је Радојичић.

Градоначелник је закључио да су градови носиоци одговорности и морају развијати проактивни приступ као одговор на изазове које нам доносе климатске промене. Сигурнији и квалитетнији живот за све грађане је заједничка мисија доносилаца одлука, а на том путу не смемо занемирати да је природа непредвидива и да морамо бити спремни на све ситуације. Ефикасан глобални одговор на кризе подразумева синхорнизоване акције градова и зато су овакви скупови и форуми значајни како бисмо разменили знања и искуства, али и усагласали акције.