субота, 10. октобар 2020.

Градоначелник Радојичић у Берну: Искуства других градова инспиришу нас да Београд развијамо у складу са еколошким стандардима

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је Енергетски центар Форстхаус у Берну, заједно са амбасадором Републике Србије у Швајцарској Гораном Брадићем. Он је током званичне посете Швајцарској посетио Берн и том приликом се упознао са системом спаљивања отпада који уједно смањује емисију штетних гасова у том граду.

– Енергетски центар је иновативна комбинација производње зелене енергије. Градоначелник Берна је упознао моју делегацију са овим ефикасним системом који смо имали прилике да обиђемо. Систем је изузетно ефикасан, како у погледу производње енергије за даљинско грејање тако и у погледу производње електричне енергије – рекао је Радојичић.

Он је истакао да ова електрана користи обновљиве изворе енергије – отпад и биомасу и подмирује 30 одсто енергетске потражње града Берна.

– Београд желимо да развијамо у складу са концептом паметног и еколошког града који подразумева одрживу производњу и рационално коришћење електричне енергије. У складу са тим, овакве посете су веома значајне како бисмо развијали потенцијалне пројекте на основу искуства градова који су развили ефикасне системе у области енергетске потражње – додао је градоначелник Радојичић.

Према његовим речима, захваљујући модерној технологији, ова комбинована електрана задовољава све еколошке стандарде.

– На основу разговора са градоначелником Берна и амбасадором Брадићем, могу да кажем да се сви градови суочавају са сличним изазовима које доносе климатске промене и пораст броја становника у урбаним срединама. Искуства других градова инспиришу нас да Београд развијамо у складу са еколошким стандардима. Наша будућност је поштовање еколошких принципа приликом креирања решења за развој паметних градова – нагласио је Радојичић.

Kако је рекао, развој Београда – двомилионског града, планира се систематично и стратешки.

– То подразумева добру анализу постојећег стања и пројектовање следећих корака, као и постављање решења према приоритетима. Заштита животне средине је високо на лествици мојих приоритета од када водим Београд и зато је важно учити из искуства градова који имају добра и ефикасна решења у овој области – поручио је Радојичић.