четвртак, 5. новембар 2020.

Весић позвао грађане да учествују у креирању буџета града за следећу годину

Позивамо грађане да заједно са градском влашћу учествују у креирању буџета за следећу годину, чији је нацрт утврђен данас и постављен на сајт Скупштине града. Он износи 124.553.833.604 динара или милијарду и 64 милиона евра, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у Београдској хроници. 

– То је мањи буџет него што је био ове године, пре короне, јер је буџет на почетку ове године био милијарду и двеста пет милиона евра. Предложићемо да се са овим буџетом уради читав низ великих инфраструктурних пројеката. Више од 19 милијарди смо одвојили за изградњу инфраструктуре у Београду и наставићемо са развојем града. Захваљујући том буџету почеће да се гради метро, кренућемо са проширењем БГ воза, завршава се обилазница око Београда, купује се нових сто аутобуса на гас, а изградићемо и 11 нових вртића. Осим тога, настављамо изградњу водовода Макиш–Младеновац, радимо унутрашњу обилазницу, Булевар патријарха Павла, крећемо са изградњом подземних гаража, фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, затвара се депонија Винча и тамо се раде постројења за прераду отпада, креће изградња канализације на левој обали Дунава, Дома здравља у Борчи и у Угринивцима – истакао је Весић.

Он је позвао грађане Београда да се упознају са нацртом буџета и дају своје предлоге.

– На сајту града се налази формулар у коме грађани могу да упишу своје предлоге, наведу тачне адресе и кажу шта они сматрају да је важно да се уради за њих. Нека предложе своје паркове, нове вртиће, домове здравља и све што мисле да је важно да њихов живот. Суштина буџета је да се побољша живот грађана. Ми смо прва локална самоуправа у Србији која је ставила нацрт буџета на гласање грађанима, као што смо то урадили и прошле године. Од 14. до 28. новембра све грађанке и грађани Београда ће моћи да дају своје предлоге за буџет, а затим ћемо наредних седам дана разматрати те предлоге, објавити који су предлози прихваћени, те ће се нацрт буџета почетком децембра наћи пред одборницима – казао је Весић.

Он је истакао да се не може повећати обим буџета, али се може мењати начин на који ће се трошити.

– Порука наше кампање је да се у „Београду гради и ради по твом”. Желимо да заједно са грађанима креирамо буџет и да они одлучују шта ће се радити у Београду. На тај начин можемо креирати бољи Београд и будућност за нас, нашу децу и све који живе у овом граду. Имамо мање новца него ове године, али то не значи да не можемо паметно да их трошимо и да радимо оно што је неопходно – закључио је Весић.