среда, 11. новембар 2020.

Градоначелник Радојичић одао почаст палим борцима у Првом светском рату

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одао је данас почаст палим борцима у Првом светском рату. Он је положио венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату.

Свечаној државној церемонији присуствовали су председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници дипломатског кора земаља учесница у Великом рату, као и представници Војске Србије, војски савезника у Првом светском рату и представници удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

– Овај датум је сећање на Дан капитулације Немачке у Првом светском рату када су, 11. новембра 1918. године, у железничком вагону у Kомпијену силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале рат. Први светски, односно Велики рат био је сукоб који ми Срби морамо памтити и непрестано подсећати на њега. То је важан датум за све грађане Србије и Београда који се слави у целој Европи, али и широм света – истакао је градоначелник.

Радојичић је додао да нама, праунуцима јунака родољуба, који су дали огроман допринос овој борби против немерљиво јаче силе и притом претрпели незамисливу патњу и коначно положили своје животе, остаје да се трудимо да увек на овај дан кажемо велико хвала и покажемо да Србија никада неће заборавити своје ослободиоце.

– Такође, никада нећемо заборавити ни наше савезнике који су нам помогли у овој глобалној борби за слободу. Све је то веома важно за будућност наших нових генерација, како се овакви сукоби више никада не би догодили – закључио је градоначелник Радојичић.

Министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић поздравила је присутне у име председника Вучића и Владе Србије.

– Налазимо се на месту које представља симбол страдања свих хероја који су кроз историју показали велику храброст, веру у себе и љубав према отаџбини. На данашњи дан, пре више од једног века, окончан је један од највећих оружаних сукоба у светској историји и стало се на пут вихору страдања који је претио да истреби многе народе у Европи, укључујући и Србе. Данас морамо да водимо рачуна о неговању сећања на српске јунаке, како нам се нешто слично никада више не би догодило. Главно оружје којима се данас боримо против ратних пошасти су мудрост и дијалог. Данас нам је потребно што више пријатеља како бисмо остварили своје циљеве на добробит свих грађана. Србија своје јунаке неће препустити забораву јер се једино неговањем славне прошлости можемо успешно носити са изазовима које носи будућност – рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.